
Goveji file v ovoju iz bučnic z rožmarinovim krompirjem
Goveji file v ovoju iz bučnic z rožmarinovim krompirjem

Sestavine
- 2 x 200 g govejega fileja (dva biftka)
- olje za pečenje
- 1 beljak
- 100 g bučnic
- 1 dl rdečega vina
- 1,25 dl desertnega vina (madeira)
- pest velikih kuhanih fižolov (laški fižol)
rožmarinov krompir
- sol
- poper
- 4 kuhani krompirji
- 1 vejica rožmarina
- olje in maslo za pečenje

Dve okusni rešitvi za bučke velikanke
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.

Je to zadnji žar sezone? Nadgradite druženje z domačimi omakami
Poletje bo hitro švignilo mimo in življenja se bodo vrnila na stare tirnice. A še prej se moramo s prijatelji srečati na pikniku, ki ga bodo popestrile domače omake.
Sestavine
- 2 x 200 g govejega fileja (dva biftka)
- olje za pečenje
- 1 beljak
- 100 g bučnic
- 1 dl rdečega vina
- 1,25 dl desertnega vina (madeira)
- pest velikih kuhanih fižolov (laški fižol)
rožmarinov krompir
- sol
- poper
- 4 kuhani krompirji
- 1 vejica rožmarina
- olje in maslo za pečenje
Postopek
Meso začinimo s soljo in poprom. Bučnice drobno nasekljamo. Fileja povaljamo najprej v stepenem beljaku, nato pa v nasekljanih bučnicah. Pečico segrejemo na 160 °C.
Fileja na obeh straneh hitro popečemo v ponvi na vročem olju, nato pa pečemo v pečici približno 12 minut (da bo meso v sredini rožnato).
Rožmarinov krompir pripravimo tako, da kuhan krompir narežemo na tanke rezine, nato pa na trakove. Z vejice rožmarina osmukamo lističe.
V teflonski ponvici močno segrejemo olje in maslo, dodamo krompir, začinimo s soljo in poprom ter dobro pretresemo. Ko krompir dobi lepo barvo, dodamo rožmarin in maslo, premešamo s kuhalnico in oblikujemo v dve pogačici. Krompirjevi pogačici na obeh straneh lepo popečemo.
Meso vzamemo iz pečice in ga pustimo nekaj časa počivati. Sok od pečenja zalijemo z rdečim vinom. Dodamo desertno vino in kuhan fižol. Omako nekoliko povremo in po želji začinimo. Fileja ponudimo s fižolovo omako na toplem krožniku. Zraven ponudimo rožmarinov krompir.