Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 500 g korenja
- 5 podolgovatih šalotk
- 4 stroki česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g ješprenjčka
- majhen šopek peteršilja
- majhen šopek kopra
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- malo koprovega zelenja, ko postrežemo (po želji)
preliv
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- sok 1 limone
Te cheescake za praznična druženja lahko pripravite vnaprej
Za sezono prazničnih druženj smo pripravili šopek receptov za čudovite cheesecake, ki jih lahko pripravimo vnaprej in brez kompliciranja.
Kruh, ki bo na vrata privabil še sosede
Kako lepo je, ko na hladen dan zadiši po sveže pečenem kruhu. Zaradi buče in zimskih začimb pa bo ta kruh tako aromatičen, da se bodo na vratih hitro oglasili še sosedi.
Kakijeva marmelada: tako dobra, da jo boste jedli kar z žličko
Imamo recept za odlično kakijevo marmelado, v kateri boste uživali vso zimo. Uporabite jo za palačinke, pite, preproste biskvite, cheesecake in panakoto.
Sestavine
- 500 g korenja
- 5 podolgovatih šalotk
- 4 stroki česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g ješprenjčka
- majhen šopek peteršilja
- majhen šopek kopra
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- malo koprovega zelenja, ko postrežemo (po želji)
preliv
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- sok 1 limone
Postopek
PRIPRAVA
Pečico segrejemo na 180 °C. Korenčke ostrgamo in jih poševno narežemo. Šalotke razrežemo na četrtine. Česen rahlo stremo. Korenje stresemo v večji pekač skupaj s šalotko, česnom in koromačevimi semeni. Pokapamo z oljem, premešamo, solimo in popramo. Pečemo 35 do 40 minut oziroma tako dolgo, da vse skupaj karamelizira in se korenje zmehča.
Medtem v veliki kozici v osoljeni vodi skuhamo ješprenjček na zob, kar traja približno pol ure. Vse sestavine za preliv zmešamo in jim dodamo še sol in poper. Pečeno korenje vzamemo iz pečice.
Koper in peteršilj sesekljamo, sir nadrobimo na koščke. Ješprenjček odcedimo in ga premešamo s prelivom, korenjem, sesekljanim koprom in peteršiljem ter polovico sira. Okrasimo s koprovim zelenjem in preostalim sirom. Postrežemo toplo ali hladno, po želji s kosom toplega polnozrnatega kruha, namazanega z maslom.