
Sestavine
- 500 g korenja
- 5 podolgovatih šalotk
- 4 stroki česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g ješprenjčka
- majhen šopek peteršilja
- majhen šopek kopra
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- malo koprovega zelenja, ko postrežemo (po želji)
preliv
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- sok 1 limone

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.
Sestavine
- 500 g korenja
- 5 podolgovatih šalotk
- 4 stroki česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g ješprenjčka
- majhen šopek peteršilja
- majhen šopek kopra
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- malo koprovega zelenja, ko postrežemo (po želji)
preliv
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- sok 1 limone
Postopek
PRIPRAVA
Pečico segrejemo na 180 °C. Korenčke ostrgamo in jih poševno narežemo. Šalotke razrežemo na četrtine. Česen rahlo stremo. Korenje stresemo v večji pekač skupaj s šalotko, česnom in koromačevimi semeni. Pokapamo z oljem, premešamo, solimo in popramo. Pečemo 35 do 40 minut oziroma tako dolgo, da vse skupaj karamelizira in se korenje zmehča.
Medtem v veliki kozici v osoljeni vodi skuhamo ješprenjček na zob, kar traja približno pol ure. Vse sestavine za preliv zmešamo in jim dodamo še sol in poper. Pečeno korenje vzamemo iz pečice.
Koper in peteršilj sesekljamo, sir nadrobimo na koščke. Ješprenjček odcedimo in ga premešamo s prelivom, korenjem, sesekljanim koprom in peteršiljem ter polovico sira. Okrasimo s koprovim zelenjem in preostalim sirom. Postrežemo toplo ali hladno, po želji s kosom toplega polnozrnatega kruha, namazanega z maslom.