Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 500 g korenja
- 5 podolgovatih šalotk
- 4 stroki česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g ješprenjčka
- majhen šopek peteršilja
- majhen šopek kopra
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- malo koprovega zelenja, ko postrežemo (po želji)
preliv
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- sok 1 limone
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Namesto potice: najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 500 g korenja
- 5 podolgovatih šalotk
- 4 stroki česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g ješprenjčka
- majhen šopek peteršilja
- majhen šopek kopra
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- malo koprovega zelenja, ko postrežemo (po želji)
preliv
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- sok 1 limone
Postopek
PRIPRAVA
Pečico segrejemo na 180 °C. Korenčke ostrgamo in jih poševno narežemo. Šalotke razrežemo na četrtine. Česen rahlo stremo. Korenje stresemo v večji pekač skupaj s šalotko, česnom in koromačevimi semeni. Pokapamo z oljem, premešamo, solimo in popramo. Pečemo 35 do 40 minut oziroma tako dolgo, da vse skupaj karamelizira in se korenje zmehča.
Medtem v veliki kozici v osoljeni vodi skuhamo ješprenjček na zob, kar traja približno pol ure. Vse sestavine za preliv zmešamo in jim dodamo še sol in poper. Pečeno korenje vzamemo iz pečice.
Koper in peteršilj sesekljamo, sir nadrobimo na koščke. Ješprenjček odcedimo in ga premešamo s prelivom, korenjem, sesekljanim koprom in peteršiljem ter polovico sira. Okrasimo s koprovim zelenjem in preostalim sirom. Postrežemo toplo ali hladno, po želji s kosom toplega polnozrnatega kruha, namazanega z maslom.