© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Brancin v soli

Osnovni recept za brancina

Brancin v soli

Osnovni recept za brancina

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
baked sea bass with salt and pepper crust peperonata minted new potatoes

Sestavine

  • 1–1,5 kg težek brancin
  • 2–3 kg grobe morske soli
  • 5 beljakov
  • pribl. 100 g moke

Sestavine

  • 1–1,5 kg težek brancin
  • 2–3 kg grobe morske soli
  • 5 beljakov
  • pribl. 100 g moke

Postopek

1

Ribi odstranimo drobovino, luske pa pustimo. Dobro jo splaknemo pod tekočo hladno vodo in jo skrbno posušimo. Pečico segrejemo na približno 220 °C.

2

Sol, moko in razžvrkljane beljake zamesimo v testeno maso. Alufolijo ali debelejši papir za peko dvojno zganemo in odtrgamo v velikosti, nekaj večji od ribe. Del pripravljene solne testene mase razmažemo na folijo oziroma papir, nanj pa bočno položimo ribo. Trebušno odprtino posebej zaščitimo, da solna masa pozneje ne bo uhajala v notranjost ribe. Ribo okrog in okrog obložimo s solno maso, s katero jo tudi prekrijemo. Kilogram težkega brancina pečemo pri srednji temperaturi približno 30 do 35 minut, lažjega nekoliko manj, težjega pa nekoliko več.

3

Ko je riba pečena, jo vzamemo iz pečice in jo prestavimo na leseno desko. Previdno razbijemo in odstranimo solno skorjo. Odstranimo tudi trdo oluskamo kožo. Ribje meso razporedimo na krožnike in pokapljamo z oljčnim oljem. Postrežemo s kuhanim mladim krompirjem, začinjenim z oljčnim oljem in metinimi lističi, in s pečeno papriko.

Nasvet

Če želimo ohraniti nežen okus brancina, ga pokapamo z oljčnim oljem prefinjenih arom, ki je pridelano iz sorte leccino ali lokalnih sort, da se bodo nežne arome mandlja, pinjole in agrumov zlile z aromo brancina.

Priljubljeni recepti

Kožarice z lečo

Ste vedeli, da kožaricam ponekod pravijo tudi kožence ali krodigini?

Enostavno

Špinačna kremna juha

Špinača je zelenjava, ki jo lahko pripravimo na več načinov. Denimo za pripravo solat, lahko jo dušimo ali kuhamo, a ne preveč, saj bi s tem zmanjšali njeno hranilno vrednost.

Enostavno

Vložene hruške z ingverjem

Hruškov kompot malo drugače

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.