
Topla solata iz mladega krompirja, slanine in modrega sira
Modri sir, šampinjoni in solata lahko iz mladega krompirja, ki smo ga vajeni v vlogi priloge, naredijo izjemno glavno jed.
Topla solata iz mladega krompirja, slanine in modrega sira
Modri sir, šampinjoni in solata lahko iz mladega krompirja, ki smo ga vajeni v vlogi priloge, naredijo izjemno glavno jed.

Sestavine
- 500 g manjšega mladega krompirja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 4 rezine slanine
- 150 g šampinjonov
- 1 žlica zrnate gorčice
- 1 žlica vinskega kisa
- 100 g špinače in vodne kreše
- 100 g kremastega sira z modro plesnijo

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 500 g manjšega mladega krompirja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 4 rezine slanine
- 150 g šampinjonov
- 1 žlica zrnate gorčice
- 1 žlica vinskega kisa
- 100 g špinače in vodne kreše
- 100 g kremastega sira z modro plesnijo
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Krompir operemo in ga razčetverimo. Čebulo olupimo in vsako narežemo na 6 rezin. Slanino narežemo na večje kose. Šampinjone operemo, očistimo in narežemo na rezine. Krompirjeve rezine damo na pekač, jih posujemo s soljo in prelijemo z žlico olja. Pečemo 20 minut, nato pa krompirju dodamo še rezine čebule. Vse skupaj dobro pretresemo in pečemo še 20 minut, da postane krompir zlato rjav, čebula pa mehka in karamelizirana. Pustimo, da se ohladi do mlačnega.
V primerno veliki ponvi hrustljavo prepražimo slanino. Dodamo šampinjone in jih pražimo približno 5 minut, da postanejo mehki. Medtem pripravimo preliv tako, da v skodelici premešamo gorčico, kis, preostalo olje in kapljico vode.
V veliko skledo damo krompir, čebulo, slanino in šampinjone. Dodamo še oprane liste špinače in vodno krešo, vse prelijemo s pripravljenim prelivom in dobro premešamo. Razdelimo na 4 krožnike, posujemo s koščki sira in postrežemo.