
Testenine s sardinami in hrustljavimi peteršiljevimi drobtinami
Testenine s sardinami in hrustljavimi peteršiljevimi drobtinami

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 50 g suhih krušnih drobtin
- 3 stroki česna
- 1 vejica rožmarina
- 2 pločevinki sardin po 120 g
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 50 g črnih oliv brez koščic
- 350 g linguin (ploščatih špagetov)
- sol
- majhen šopek sesekljanega peteršilja
- 25 g nastrganega parmezana

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 50 g suhih krušnih drobtin
- 3 stroki česna
- 1 vejica rožmarina
- 2 pločevinki sardin po 120 g
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 50 g črnih oliv brez koščic
- 350 g linguin (ploščatih špagetov)
- sol
- majhen šopek sesekljanega peteršilja
- 25 g nastrganega parmezana
Postopek
V teflonski ponvi pri nizki do srednji temperaturi segrejemo 1 žličko oljčnega olja. Na njem med mešanjem pražimo drobtine, dokler ne postanejo zlato rjave. Dodamo še eno žličko olja in drobno sesekljan česen. Nekaj trenutkov pražimo in mešamo, nato vso vsebino ponve stresemo na krožnik, da se ohladi.
Rožmarinove lističe drobno sesekljamo. Sardine temeljito odcedimo. Olive narežemo na rezinice. Ponev spet segrejemo do srednje temperature. Vanjo vlijemo preostalo žličko oljčnega olja, dodamo rožmarin in sardine. Pražimo 2 do 3 minute in medtem sardine nežno razkosavamo z leseno kuhalnico. Prilijemo pasiran paradižnik, dodamo olive in pustimo, da omaka blago vre kakih 10 minut.
Medtem testenine skuhamo po navodilih na ovitku. Peteršilj in polovico parmezana premešamo z drobtinami. Testenine odcedimo, malo vode od kuhanja pa prihranimo. Paradižnikovi omaki je primešamo toliko, da bo lepo prekrila testenine, nato vmešamo preostali parmezan. Testenine premešamo z omako in postrežemo v skledicah; po vrhu potresemo prgišče hrustljavih drobtin.