
Kaj boste skuhali danes?
Svinjski kotleti z zelenjavo v jabolčniku po irsko
Krepka irska obara, ob kateri že stoletja odraščajo generacije Ircev.
Svinjski kotleti z zelenjavo v jabolčniku po irsko
Krepka irska obara, ob kateri že stoletja odraščajo generacije Ircev.

Sestavine
- košček masla
- 2 svinjska kotleta
- 4 rezine dimljene slanine
- 2 krompirja
- 1 korenček
- ½ majhne repe ali rumene kolerabe
- ½ zeljne glave
- lovorov list
- 1 dl jabolčnika
- 1 dl piščančje jušne osnove
- sol
- poper

Marmelada iz grozdja, ki jo boste hoteli jesti kar z žlico
Medtem ko večina grozdja že pridno prehaja iz mošta v vino, se na latniku tu in tam še najde kak grozd – spremenite ga v slasten grozdni džem, marmelado ali žele.

Diši po Pomurju: zlato zapečeni Stankini langaši
Včasih najboljše jedi ne nastanejo s pomočjo tehtnice, ampak po občutku. Tako kot langaš Stanke Garai – zlato zapečen, mehak in dišeč.

Pozabite na klasično lazanjo, ta različica je noro dobra
Na družbenih omrežjih trenutno navdušuje nova zimska tolažilna jed – enolončnica po navdihu lazanje.
Sestavine
- košček masla
- 2 svinjska kotleta
- 4 rezine dimljene slanine
- 2 krompirja
- 1 korenček
- ½ majhne repe ali rumene kolerabe
- ½ zeljne glave
- lovorov list
- 1 dl jabolčnika
- 1 dl piščančje jušne osnove
- sol
- poper
Postopek
Slanino narežemo na manjše koščke. Krompir, repo ali kolerabo in korenček olupimo in narežemo na kose. Pol zeljne glave narežemo na manjše dele.
Košček masla segrejemo v kozici ali globlji ponvi, da začne cvrčati, nato na njem 2 do 3 minute na vsaki strani pečemo meso, da se rjavo zapeče, in ga damo na stran.
Slanino in korenovke damo v posodo, v kateri smo pekli meso, in jih počasi popražimo z vseh strani, da se rahlo obarvajo. Vmešamo zelje, na vrh položimo meso in prelijemo z jabolčnikom in piščančjo jušno osnovo. Solimo in popramo, dodamo še lovorov list, posodo pokrijemo in na nizki temperaturi kuhljamo 20 minut, da se meso skuha, zelenjava pa zmehča.
Postrežemo pri mizi, naravnost iz posode.
Nasvet
Ta recept lahko prilagajamo po svoji želji in uporabimo različno zelenjavo, na primer ohrovt, por, šalotko, pastinak …
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Vietnamski zvitki s kozicami
Dušena govedina z rdečo čebulo in gobami
Bogata enolončnica nariše nasmeh na ustnice – tudi na turoben zimski dan.