
Enolončnica s svinjino in korenjem
Krepka enolončnica, ki nas pogreje v hladnih dneh
Enolončnica s svinjino in korenjem
Krepka enolončnica, ki nas pogreje v hladnih dneh

Sestavine
- 750 g svinjskega plečeta
- 1 čebula
- 1 majhen por
- 1 korenček
- 1 žlica rastlinskega ali repičnega olja
- zeliščni šopek (mi smo uporabili 2 lovorova lista, 3 žajbljeve liste in 4 vejice timijana) in še nekaj timijanovih lističev za okras
- 1 piščančja jušna kocka
- 2 žlički dijonske gorčice
- 1 žlica jabolčnega kisa
- sol in poper
- 2 žlički koruznega škroba
- 1 žlica medu

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 750 g svinjskega plečeta
- 1 čebula
- 1 majhen por
- 1 korenček
- 1 žlica rastlinskega ali repičnega olja
- zeliščni šopek (mi smo uporabili 2 lovorova lista, 3 žajbljeve liste in 4 vejice timijana) in še nekaj timijanovih lističev za okras
- 1 piščančja jušna kocka
- 2 žlički dijonske gorčice
- 1 žlica jabolčnega kisa
- sol in poper
- 2 žlički koruznega škroba
- 1 žlica medu
Postopek
Meso narežemo na večje kose. Čebulo sesekljamo, por in korenček drobno narežemo. V težki kozici segrejemo olje in na njem popečemo meso, da se po vseh straneh lepo rjavo obarva. Pazimo, da ga ne nagnetemo preveč (prevelika količina se bo kuhala namesto pekla), raje ga popecimo v več izmenah. Meso poberemo iz kozice in ga damo na krožnik, v kozico pa damo čebulo in por ter pražimo nekaj minut, da se zelenjava zmehča. Meso vrnemo v kozico, dodamo še kanec vode in postrgamo, kar se je zapeklo na dno. Dodamo korenje, zeliščni šopek, jušno kocko, gorčico in kis, solimo in popramo, nato dodamo toliko vode, da so sestavine komaj prekrite. Pomešamo, pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo 1 uro in pol do 2 uri, da je meso mehko.
V majhni kozici zmešamo škrob, med in 1 do 2 žlici tekočine od enolončnice, da dobimo gladko pasto. Dodamo v enolončnico, zmešamo in kuhamo še 5 minut. Postrežemo s krompirjevim pirejem ali cmoki in posuto s timijanovimi lističi.