Kaj boste skuhali danes?
Enolončnica s svinjino in korenjem
Krepka enolončnica, ki nas pogreje v hladnih dneh
Enolončnica s svinjino in korenjem
Krepka enolončnica, ki nas pogreje v hladnih dneh
Sestavine
- 750 g svinjskega plečeta
- 1 čebula
- 1 majhen por
- 1 korenček
- 1 žlica rastlinskega ali repičnega olja
- zeliščni šopek (mi smo uporabili 2 lovorova lista, 3 žajbljeve liste in 4 vejice timijana) in še nekaj timijanovih lističev za okras
- 1 piščančja jušna kocka
- 2 žlički dijonske gorčice
- 1 žlica jabolčnega kisa
- sol in poper
- 2 žlički koruznega škroba
- 1 žlica medu
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 750 g svinjskega plečeta
- 1 čebula
- 1 majhen por
- 1 korenček
- 1 žlica rastlinskega ali repičnega olja
- zeliščni šopek (mi smo uporabili 2 lovorova lista, 3 žajbljeve liste in 4 vejice timijana) in še nekaj timijanovih lističev za okras
- 1 piščančja jušna kocka
- 2 žlički dijonske gorčice
- 1 žlica jabolčnega kisa
- sol in poper
- 2 žlički koruznega škroba
- 1 žlica medu
Postopek
Meso narežemo na večje kose. Čebulo sesekljamo, por in korenček drobno narežemo. V težki kozici segrejemo olje in na njem popečemo meso, da se po vseh straneh lepo rjavo obarva. Pazimo, da ga ne nagnetemo preveč (prevelika količina se bo kuhala namesto pekla), raje ga popecimo v več izmenah. Meso poberemo iz kozice in ga damo na krožnik, v kozico pa damo čebulo in por ter pražimo nekaj minut, da se zelenjava zmehča. Meso vrnemo v kozico, dodamo še kanec vode in postrgamo, kar se je zapeklo na dno. Dodamo korenje, zeliščni šopek, jušno kocko, gorčico in kis, solimo in popramo, nato dodamo toliko vode, da so sestavine komaj prekrite. Pomešamo, pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo 1 uro in pol do 2 uri, da je meso mehko.
V majhni kozici zmešamo škrob, med in 1 do 2 žlici tekočine od enolončnice, da dobimo gladko pasto. Dodamo v enolončnico, zmešamo in kuhamo še 5 minut. Postrežemo s krompirjevim pirejem ali cmoki in posuto s timijanovimi lističi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rižota s kostanjem in gorgonzolo
Čudovito kremasta rižota s kostanjem in gorgonzolo bo postala stalnica jesenskih jedilnikov