Kaj boste skuhali danes?
Počasi dušeno svinjsko pleče z jabolčnikom in pastinakom
Svinjsko pleče, ki se bo počasi kuhljalo v loncu, se bo kar samo stopilo v ustih.
Počasi dušeno svinjsko pleče z jabolčnikom in pastinakom
Svinjsko pleče, ki se bo počasi kuhljalo v loncu, se bo kar samo stopilo v ustih.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 kg svinjskega plečeta
- 2 čebuli
- 2 stebli zelene
- 3 pastinaki
- 2 lovorova lista
- 1 žlica moke
- 3,3 dl jabolčnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- sol
- poper
- pest sesekljanega peteršilja za posip
- krompirjev pire za prilogo
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 kg svinjskega plečeta
- 2 čebuli
- 2 stebli zelene
- 3 pastinaki
- 2 lovorova lista
- 1 žlica moke
- 3,3 dl jabolčnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- sol
- poper
- pest sesekljanega peteršilja za posip
- krompirjev pire za prilogo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Meso narežemo na kocke, čebulo na trakove, stebelno zeleno na koščke, pastinak ostrgamo in ga narežemo na večje kose.
V veliki težki ognjevarni kozici s pokrovko segrejemo olje in na njem v več porcijah rjavo popečemo meso. Meso poberemo iz kozice in v njej skupaj pražimo še čebulo, stebelno zeleno, pastinak in lovor 10 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Poprašimo z moko in dobro premešamo, nato dodamo popečeno meso in sokove, ki so se izcedili iz mesa.
Prilijemo jabolčnik in jušno osnovo, da sta meso in zelenjava pokrita. Solimo, popramo in segrejemo do nežnega vrenja, nato kozico pokrijemo in postavimo v pečico za 2 uri. Posujemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo, po želji s krompirjevim pirejem.
Jabolčnik - mošt, sok, vino?
Jabolčnik, ki pri nas nosi številna imena – jabučnik, jabolkovec, jabošnica, tolkovec, tokc, tukla, pa tudi bunkovec in žvižgovec – se lahko uporabi na najrazličnejše načine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata s peteršiljem in kaprami
Enostavna solata za osvežitev domačega nabora prilog
Brodet s česnovimi kruhki
Obrnjena pita s koreni, karameliziranimi orehi in modrim sirom
Čudovita obrnjena pita kot zelenjavna priloga