Kaj boste skuhali danes?
Klobase, dušene v jabolčniku
Klobase in krompirjev pire sta že preizkušena kombinacija, omaka z jabolčnikom pa je nekaj novega in posebnega.
Klobase, dušene v jabolčniku
Klobase in krompirjev pire sta že preizkušena kombinacija, omaka z jabolčnikom pa je nekaj novega in posebnega.
Sestavine
- oljčno olje
- 8 klobas (najbolje pečenic)
- 2 čebuli
- 4 rezine mesnate slanine (po želji)
- 2 žlički moke
- 3,5 dl jabolčnika
- 1 žlička gorčice
krompirjev pire
- 1 kg krompirja
- 1,5 dl mleka
- šopek mlade čebulice
- 50 g masla
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- oljčno olje
- 8 klobas (najbolje pečenic)
- 2 čebuli
- 4 rezine mesnate slanine (po želji)
- 2 žlički moke
- 3,5 dl jabolčnika
- 1 žlička gorčice
krompirjev pire
- 1 kg krompirja
- 1,5 dl mleka
- šopek mlade čebulice
- 50 g masla
Postopek
Čebulo narežemo na lističe, slanino, če jo želimo uporabiti, pa na koščke. V ponvi s pokrovko segrejemo malo olja in na njem popečemo klobase, da se rjavo obarvajo, nato jih vzamemo iz ponve. V ponev damo čebulo in po želji slanino ter pražimo 15 do 20 minut. Dodamo moko in pomešamo, da vpije maščobo. Počasi prilijemo jabolčnik, nato dodamo gorčico in pomešamo, da se razpusti. Nežno zavremo, nato v ponev vrnemo klobase, jih pokrijemo s pokrovko in dušimo 45 minut.
Pripravimo krompir. V kozico nalijemo mleko, dodamo narezano mlado čebulico in kuhamo 10 minut. Štedilnik ugasnemo, dodamo maslo in pustimo, da se stopi. Krompir olupimo, ga narežemo na koščke in do mehkega skuhamo v osoljeni vodi. Nato ga odcedimo in pretlačimo skupaj z mlečno mešanico. Postrežemo ga s klobasami in omako.