© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Enolončnica s svinjino, jabolčnikom in topinamburjem

Enolončnica s svinjino, jabolčnikom in topinamburjem

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
GFJerusArt_Hotpot1_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

  • oljčno olje
  • 1 kg svinskega plečeta
  • sol
  • poper
  • 3 dl srednje suhega jabolčnika
  • 4 rezine sušene in prekajene mesnate slanine
  • 2 čebuli
  • 300 g korenja
  • 2 lovorova lista
  • 3 vejice timijana
  • sok ½ limone
  • 650 g topinamburja
  • 2 žlici moke
  • 4 dl piščančje jušne osnove
  • malo stopljenega masla
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • oljčno olje
  • 1 kg svinskega plečeta
  • sol
  • poper
  • 3 dl srednje suhega jabolčnika
  • 4 rezine sušene in prekajene mesnate slanine
  • 2 čebuli
  • 300 g korenja
  • 2 lovorova lista
  • 3 vejice timijana
  • sok ½ limone
  • 650 g topinamburja
  • 2 žlici moke
  • 4 dl piščančje jušne osnove
  • malo stopljenega masla

Postopek

1

Svinjsko pleče narežemo na debele rezine (steake) in vsako še na 4 kose. V veliki ponvi segrejemo brizg olja. Meso solimo in popramo ter ga v dveh porcijah popekamo po 10 minut, nato ga predenemo v srednje veliko težko kozico. V ponev prilijemo 1 dl jabolčnika in ga malo povremo. Postrgamo delce, ki so se zapekli na dno ponve, in tekočino prilijemo k mesu v kozici.

2

Ponev obrišemo in v njej segrejemo žlico olja. Dodamo slanino, na debele rezine narezano čebulo in na kolute narezano korenje, lovor in 2 vejici timijana, solimo in popramo. Pražimo 10 minut na močnem ognju, medtem pogosto pomešamo, da se vse zlato rjavo obarva.

3

Medtem veliko skledo do polovice napolnimo z mrzlo vodo in dodamo limonov sok. Topinambur ostrgamo (ne olupimo), po dolgem narežemo na tanke rezine in položimo v vodo. Pečico segrejemo na 160 °C.

4

Zelenjavi in slanini primešamo moko, pražimo še minuto, nato primešamo jušno osnovo in preostali jabolčnik. Solimo in popramo, nežno zavremo, nato primešamo mesu v kozici.

5

Topinambur odcedimo in osušimo, nato z njim v dveh plasteh pokrijemo jed, tako da se rezine topinamburja prekrivajo. Solimo in popramo, premažemo z malo masla in posujemo z lističi preostalega timijana. Kozico pokrijemo, postavimo v pečico in kuhamo 1 uro in pol, nato kozico odkrijemo in pustimo v pečici še 30 minut. Da bo topinambur bolj hrustljav, ga spet premažemo z maslom, vključimo žar in pečemo še 5 minut. Preden jed ponudimo, naj 5 minut stoji.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.