
Kaj boste skuhali danes?
Baklava s korenčkom, koprom in feto
Baklava s korenčkom, koprom in feto

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 velika bela čebula
- 1 drobno nasekljan strok česna
- 750 g olupljenega korenja
- 20 g drobno nasekljanega svežega ali 3 žličke suhega kopra
- 2 žlički cimeta
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 9 manjših ali 5 večjih razpolovljenih listov vlečenega testa
- 85 g zmehčanega masla
- 100 g mletih blanširanih mandljev
- 250 g zdrobljenega sira feta
- 1 žlica medu
- sol
- maslo za pekač

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 velika bela čebula
- 1 drobno nasekljan strok česna
- 750 g olupljenega korenja
- 20 g drobno nasekljanega svežega ali 3 žličke suhega kopra
- 2 žlički cimeta
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 9 manjših ali 5 večjih razpolovljenih listov vlečenega testa
- 85 g zmehčanega masla
- 100 g mletih blanširanih mandljev
- 250 g zdrobljenega sira feta
- 1 žlica medu
- sol
- maslo za pekač
Postopek
Čebulo in korenje olupimo in na tanko narežemo. V veliki kozici segrejemo olje in na njem nežno prepražimo čebulo, da se zmehča in postane zlato rjave barve; to traja približno 15 minut. Vmešamo še česen, korenje, koper, cimet, limonovo lupino in sok ter pražimo še 2 minuti. Solimo in dodamo 8 dl vode. Na srednji temperaturi kuhljamo tako dolgo, da skoraj vsa tekočina izpari, korenje pa se zmehča; vmes večkrat premešamo.
Ponev odstavimo z ognja, tretjino korenja pa damo v posodo sekljalnika, zmeljemo in nato stresemo nazaj v ponev.
Pečico segrejemo na 200 °C. Vlečeno testo vzamemo iz zavitka, ga razvijemo, in če je potrebno, razpolovimo. Pokrijemo ga z vlažno krpo, da se ne izsuši. Pekač velikosti 30 x 20 cm premažemo z malo masla. Obložimo ga z enim listom testa in premažemo z maslom. To še dvakrat ponovimo, tako da je spodnji del baklave iz treh plasti testa.
Testo premažemo s polovico korenjeve mešanice in jo posujemo s polovico mandljev ter polovico fete. Na to plast položimo spet tri plasti testa, premazane z maslom, jih premažemo s preostalo korenjevo mešanico, mandlji in sirom ter pokrijemo z zadnjimi tremi plastmi testa z maslom.
Z nožem označimo zareze v vrhnjo plast testa in baklavo narežemo na primerne kose; če želimo, lahko na tej stopnji jed shranimo v hladilnik in jo spečemo pozneje. Baklavo premažemo z maslom, poškropimo z malo vode in pečemo 35 minut, da postane zlato rjave barve. Rahlo jo ohladimo, nato pa prelijemo z medom in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečenka iz pokritega žara
Torta z belo čokolado in malinami
Peresniki s piščancem, olivno pasto in stročjim fižolom
Krepka in aromatična pašta, ki jo povzdignejo olivna pasta tapenada, slani sardoni in čili.
Granola z banano in mlečnim karamelom
Je še kaj boljšega kot domača granola za zajtrk?