Kaj boste skuhali danes?
Baklava s korenčkom, koprom in feto
Baklava s korenčkom, koprom in feto
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 velika bela čebula
- 1 drobno nasekljan strok česna
- 750 g olupljenega korenja
- 20 g drobno nasekljanega svežega ali 3 žličke suhega kopra
- 2 žlički cimeta
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 9 manjših ali 5 večjih razpolovljenih listov vlečenega testa
- 85 g zmehčanega masla
- 100 g mletih blanširanih mandljev
- 250 g zdrobljenega sira feta
- 1 žlica medu
- sol
- maslo za pekač
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 velika bela čebula
- 1 drobno nasekljan strok česna
- 750 g olupljenega korenja
- 20 g drobno nasekljanega svežega ali 3 žličke suhega kopra
- 2 žlički cimeta
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 9 manjših ali 5 večjih razpolovljenih listov vlečenega testa
- 85 g zmehčanega masla
- 100 g mletih blanširanih mandljev
- 250 g zdrobljenega sira feta
- 1 žlica medu
- sol
- maslo za pekač
Postopek
Čebulo in korenje olupimo in na tanko narežemo. V veliki kozici segrejemo olje in na njem nežno prepražimo čebulo, da se zmehča in postane zlato rjave barve; to traja približno 15 minut. Vmešamo še česen, korenje, koper, cimet, limonovo lupino in sok ter pražimo še 2 minuti. Solimo in dodamo 8 dl vode. Na srednji temperaturi kuhljamo tako dolgo, da skoraj vsa tekočina izpari, korenje pa se zmehča; vmes večkrat premešamo.
Ponev odstavimo z ognja, tretjino korenja pa damo v posodo sekljalnika, zmeljemo in nato stresemo nazaj v ponev.
Pečico segrejemo na 200 °C. Vlečeno testo vzamemo iz zavitka, ga razvijemo, in če je potrebno, razpolovimo. Pokrijemo ga z vlažno krpo, da se ne izsuši. Pekač velikosti 30 x 20 cm premažemo z malo masla. Obložimo ga z enim listom testa in premažemo z maslom. To še dvakrat ponovimo, tako da je spodnji del baklave iz treh plasti testa.
Testo premažemo s polovico korenjeve mešanice in jo posujemo s polovico mandljev ter polovico fete. Na to plast položimo spet tri plasti testa, premazane z maslom, jih premažemo s preostalo korenjevo mešanico, mandlji in sirom ter pokrijemo z zadnjimi tremi plastmi testa z maslom.
Z nožem označimo zareze v vrhnjo plast testa in baklavo narežemo na primerne kose; če želimo, lahko na tej stopnji jed shranimo v hladilnik in jo spečemo pozneje. Baklavo premažemo z maslom, poškropimo z malo vode in pečemo 35 minut, da postane zlato rjave barve. Rahlo jo ohladimo, nato pa prelijemo z medom in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Želejčki s čokoladno pajkovo mrežo
Čarovniški zvarek za počitniško ustvarjanje z najmlajšimi