© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Baklava s korenčkom, koprom in feto

Baklava s korenčkom, koprom in feto

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
baklava-s-korenckom-koprom-in-feto_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 velika bela čebula
  • 1 drobno nasekljan strok česna
  • 750 g olupljenega korenja
  • 20 g drobno nasekljanega svežega ali 3 žličke suhega kopra
  • 2 žlički cimeta
  • lupina 1 limone
  • sok ½ limone
  • 9 manjših ali 5 večjih razpolovljenih listov vlečenega testa
  • 85 g zmehčanega masla
  • 100 g mletih blanširanih mandljev
  • 250 g zdrobljenega sira feta
  • 1 žlica medu
  • sol
  • maslo za pekač
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 velika bela čebula
  • 1 drobno nasekljan strok česna
  • 750 g olupljenega korenja
  • 20 g drobno nasekljanega svežega ali 3 žličke suhega kopra
  • 2 žlički cimeta
  • lupina 1 limone
  • sok ½ limone
  • 9 manjših ali 5 večjih razpolovljenih listov vlečenega testa
  • 85 g zmehčanega masla
  • 100 g mletih blanširanih mandljev
  • 250 g zdrobljenega sira feta
  • 1 žlica medu
  • sol
  • maslo za pekač

Postopek

1

Čebulo in korenje olupimo in na tanko narežemo. V veliki kozici segrejemo olje in na njem nežno prepražimo čebulo, da se zmehča in postane zlato rjave barve; to traja približno 15 minut. Vmešamo še česen, korenje, koper, cimet, limonovo lupino in sok ter pražimo še 2 minuti. Solimo in dodamo 8 dl vode. Na srednji temperaturi kuhljamo tako dolgo, da skoraj vsa tekočina izpari, korenje pa se zmehča; vmes večkrat premešamo.

2

Ponev odstavimo z ognja, tretjino korenja pa damo v posodo sekljalnika, zmeljemo in nato stresemo nazaj v ponev.

3

Pečico segrejemo na 200 °C. Vlečeno testo vzamemo iz zavitka, ga razvijemo, in če je potrebno, razpolovimo. Pokrijemo ga z vlažno krpo, da se ne izsuši. Pekač velikosti 30 x 20 cm premažemo z malo masla. Obložimo ga z enim listom testa in premažemo z maslom. To še dvakrat ponovimo, tako da je spodnji del baklave iz treh plasti testa.

4

Testo premažemo s polovico korenjeve mešanice in jo posujemo s polovico mandljev ter polovico fete. Na to plast položimo spet tri plasti testa, premazane z maslom, jih premažemo s preostalo korenjevo mešanico, mandlji in sirom ter pokrijemo z zadnjimi tremi plastmi testa z maslom.

5

Z nožem označimo zareze v vrhnjo plast testa in baklavo narežemo na primerne kose; če želimo, lahko na tej stopnji jed shranimo v hladilnik in jo spečemo pozneje. Baklavo premažemo z maslom, poškropimo z malo vode in pečemo 35 minut, da postane zlato rjave barve. Rahlo jo ohladimo, nato pa prelijemo z medom in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.