© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Puranja pečenka Wellington z gobami, portovcem in timijanom

Puranja pečenka Wellington z gobami, portovcem in timijanom

Čas priprave 2 h 20 min + namakanje, hlajenje in počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 30 g suhih jurčkov
  • 50 g masla
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • majhen šopek timijana
  • 225 g rjavih šampinjonov
  • 2 dl portovca
  • 1 piščančja jušna kocka
  • 1,5 kg puranjih prsi brez kosti in kože (v kosu)
  • majhen šopek peteršilja
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • 3 žlice sveže naribanega parmezana
  • sol in poper
  • 500-gramski zavitek listnatega testa
  • moka za delovno površino
  • 1 rumenjak (beljak lahko zamrznemo)
  • groba morska sol

Sestavine

  • 30 g suhih jurčkov
  • 50 g masla
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • majhen šopek timijana
  • 225 g rjavih šampinjonov
  • 2 dl portovca
  • 1 piščančja jušna kocka
  • 1,5 kg puranjih prsi brez kosti in kože (v kosu)
  • majhen šopek peteršilja
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • 3 žlice sveže naribanega parmezana
  • sol in poper
  • 500-gramski zavitek listnatega testa
  • moka za delovno površino
  • 1 rumenjak (beljak lahko zamrznemo)
  • groba morska sol

Postopek

1

Močno segrejemo 6 dl vode in z njo prelijemo jurčke. Počakamo, da se ohladi, nato gobe odcedimo in ožmemo, tekočino od namakanja pa prihranimo. Čebulo, česen, timijan in peteršilj nasekljamo. Šampinjone narežemo na rezine.

2

V kozici segrejemo polovico masla in na njem pražimo čebulo 7 do 8 minut, da zarumeni, nato dodamo česen in timijan ter pražimo še nekaj minut. V kozico dodamo preostalo maslo, nato pa še namočene jurčke in šampinjone. Povišamo temperaturo in vse skupaj pražimo 5 minut, da se gobe skuhajo in zlato obarvajo. Prilijemo portovec in nežno kuhamo, da nastane lepljiva glazura, nato pa prilijemo še tekočino od namakanja jurčkov in v kozico nadrobimo jušno kocko. Vse skupaj naj živahno vre 5 minut. Gobjo mešanico odcedimo in pustimo, da se ohladi. Tekočino prihranimo in shranimo v hladilnik, da jo bomo pozneje uporabili za omako.

3

Ko se gobe ohladijo, puranje prsi metuljasto razpremo, tako da zarežemo v eno stran prsi in jih lahko razpremo kot knjigo. Meso potolčemo s kladivom za meso ali valjarjem, da dobimo približno 3 cm debel pravokotnik, malo manjši od papirja A4. Obrežemo robove in vrh, da dobimo lepo obliko; obrezke prihranimo. Puranje obrezke, gobe, peteršilj, limonovo lupinico in parmezan damo v multipraktik ter izdatno solimo in popramo. Zmeljemo, da dobimo grob nadev. Oblikujemo ga v dolgo klobaso, ki jo položimo ob daljšo stranico puranjih prsi. Meso zvijemo, da zapakiramo nadev, in ga damo na stran.

4

Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotnik, ki je kakih 10 cm širši in daljši od mesa, ki smo ga potolkli. Robove obrežemo in obrezke prihranimo. Testo po vsej površini lahno premažemo z rumenjakom. Nadevano puranje meso položimo na sredino testa. Krajša robova zavihamo čez purana, nato pa vse skupaj zvijemo v paketek. Obrezke testa lahko še enkrat razvaljamo in izrežemo praznične oblike, ki jih uporabimo za okras. Vse skupaj premažemo z rumenjakom, s šivom spodaj položimo na pladenj in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut ali do 2 dni.

5

Ko želimo pečenko speči, pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo); pri tem v pečici segrevamo tudi velik plitev pekač. Pečenko še enkrat premažemo z rumenjakom in jo posolimo z grobo soljo. Prenesemo jo na razgret pekač in pečemo 1 uro in 15 minut, da se testo zlato in hrustljavo speče. Medtem ko je pečenka v pečici, prihranjeno tekočino od gob nežno kuhamo, da povre v lepljivo omako. Pečeno pečenko pustimo počivati, nato jo narežemo na debele rezine in postrežemo z omako.

Nasvet

Običajno sta v 500-gramskem zavitku dva kosa listnatega testa. Na pomokano delovno površino postavimo enega, ga dobro navlažimo z vodo, nato pa vrh njega postavimo drugi kos testa. Zdaj se lahko lotimo valjanja, kot je opisano v točki 4. Kosa testa se bosta med valjanjem zlepila.

Priljubljeni recepti

Sladke kroglice z datlji

Slastne kroglice, ki jih bo v trenutku zmanjkalo.

30 min
Enostavno

Brancin s pastinakovim pirejem

S to jedjo boste očarali svojo boljšo polovico.

1 h 20 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.