© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kremna rižota z bučkami

Prava italijanska rižota. Za piko na i jo posujte s pinjolami!

Kremna rižota z bučkami

Prava italijanska rižota. Za piko na i jo posujte s pinjolami!

Čas priprave 55 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2–3 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
kremna rizota z buckami

Sestavine

  • 50 g masla
  • 1 majhna čebula
  • 250 g bučk
  • 175 g riža za rižoto
  • lupinica in sok 1 limone
  • 1,2 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 25 g naribanega parmezana
  • 2 zvrhani žlici maskarponeja
  • 1 zvrhana žlica prepraženih pinjol
  • sol
  • poper
  • 1 žlica masla in kanček oljčnega olja za bučke
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 50 g masla
  • 1 majhna čebula
  • 250 g bučk
  • 175 g riža za rižoto
  • lupinica in sok 1 limone
  • 1,2 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 25 g naribanega parmezana
  • 2 zvrhani žlici maskarponeja
  • 1 zvrhana žlica prepraženih pinjol
  • sol
  • poper
  • 1 žlica masla in kanček oljčnega olja za bučke

Postopek

1

Čebulo lupimo in drobno sesekljamo, 150 g bučk grobo naribamo, ostanek pa narežemo na kockice. V kozici z debelim dnom stopimo maslo, dodamo čebulo in jo nežno pražimo, da se zmehča. Vmešamo naribane bučke in riž, temperaturo zvišamo in oboje med mešanjem popečemo v minuti ali dveh.

2

Dodamo limonov sok in zajemalko vroče jušne osnove. Kuhljamo na srednji temperaturi in občasno premešamo. Ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko jušne osnove. Kuhanje in dodajanje tekočine nadaljujemo 20 do 25 minut, da se riž skuha in dobi kremasto strukturo. Vmešamo parmezan in maskarpone, solimo in popramo. Rižoto pokrijemo, odstavimo in pustimo stati 5 minut, medtem pa spečemo preostale bučke.

3

V ponvici segrejemo žlico masla in kanček oljčnega olja. Dodamo kockice bučk in jih na visoki temperaturi pečemo 2 do 3 minute, da se zlato obarvajo in malo zmehčajo. Rižoto razdelimo na krožnike in jo potresemo s kockicami bučk in pokapljamo z maslom, na katerem so se pekle. Dodamo še pinjole in malo naribane limonove lupine ter postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.