Kaj boste skuhali danes?
Torta iz krhkega testa z robidnicami in topljeno smetano
Krhka, kremna in sočna hkrati - naravnost popolna torta!
Torta iz krhkega testa z robidnicami in topljeno smetano
Krhka, kremna in sočna hkrati - naravnost popolna torta!
Sestavine
testo
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 150 g ohlajenega masla
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 0,75 dl pinjenca
- 1 jajce
- ščep soli
nadev
- 500 g robidnic
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
- 300 g topljene smetane
- sladkor v prahu, ko postrežemo
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
testo
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 150 g ohlajenega masla
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 0,75 dl pinjenca
- 1 jajce
- ščep soli
nadev
- 500 g robidnic
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
- 300 g topljene smetane
- sladkor v prahu, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. V skledo za mešanje stresemo moko, pecilni prašek in sol. Maslo narežemo na koščke in ga dodamo v skledo. Vse skupaj pregnetemo s prsti, da dobimo drobtinasto zmes. Vmešamo sladkor.
Jajce razžvrkljamo. V sredini mešanice za testo naredimo vdolbino, v katero vlijemo pinjenec in jajce. Mešanico rahlo pognetemo, da nastane mehko, lepljivo testo.
Testo položimo na površino, ki smo jo malce pomokali, ga nekajkrat pregnetemo in oblikujemo v krog s premerom 18 cm. Položimo ga na papir za peko, ki smo ga tanko namazali z maslom. Pečemo 30 do 35 minut, da testo dobi zlato skorjico in naraste, zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, pa ostane čist, ko ga izvlečemo. Pečeno testo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Pripravimo nadev. Robidnice rahlo pretlačimo s sladkorjem. Krhko testo prerežemo na polovici; spodnjo namažemo s topljeno smetano. Nanjo z žlico nadevamo pretlačene robidnice in na vse skupaj položimo vrhnjo polovico testa. Torto potresemo s sladkorjem v prahu, jo narežemo na kose in postrežemo.
Topljena smetana
Topljena smetana je smetana, ki nastane na zavretem nehomogeniziranem polnomastnem mleku. Lahko jo kupimo v izbranih mlekarnah ali pa jo nadomestimo z maskarponejem; še bolje je, če mu dodamo smetano za stepanje. Tretjino smetane zmešamo z dvema tretjinama maskarponeja in mešanico stepemo v rahlo kremo. Po želji ji dodamo vaniljevo ali limonovo aromo ali sladkor po okusu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tunin namaz s kaprami
Tunin namaz diši po morju. Pričarajte si obučtek ležernega poletnega poznega zajtrka na dopustu v vseh letnih časih.
Spomladanska mineštra
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.