Kaj boste skuhali danes?
Kruhova solata (panzanella) z breskvami
Poskusite slavno toskansko solato s kruhom.
Kruhova solata (panzanella) z breskvami
Poskusite slavno toskansko solato s kruhom.
Sestavine
- 6 rezin mlečnega kruha
- 4 srčki hrustljave solate
- 6 zrelih breskev
- 2 krogli bivolje mocarele
- sol in poper
posip
- 1⁄2 žličke lističev limonskega timijana
- prgišče lističev bazilike
preliv
- 6 žlic oljčnega olja
- sok 1 limone
- 1 žlica kaper v slanici (po želji)
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 6 rezin mlečnega kruha
- 4 srčki hrustljave solate
- 6 zrelih breskev
- 2 krogli bivolje mocarele
- sol in poper
posip
- 1⁄2 žličke lističev limonskega timijana
- prgišče lističev bazilike
preliv
- 6 žlic oljčnega olja
- sok 1 limone
- 1 žlica kaper v slanici (po želji)
Postopek
Za preliv v skledici z metlico zmešamo olje, limonov sok ter, če želimo, odcejene in drobno sesekljane kapre.
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Kruh narežemo na kocke, jih razporedimo na velik plitev pekač in pečemo 8 do 10 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohladijo.
Solatne srčke narežemo na četrtine in jih razporedimo na servirni krožnik. Breskve izkoščičimo, narežemo na krhlje in dodamo na krožnik k solati. Nato dodamo še na koščke natrgano mocarelo ter vse solimo in popramo. Tik preden postrežemo, solato zabelimo s prelivom ter posujemo z lističi limonskega timijana in bazilike ter kruhovimi kockami.
Panzanella
Prvotno je bila pripravljena iz čebule, kruha, kisa in olja, danes pa poznamo veliko različic, ki kombinirajo različne vrste poletne zelenjave (paradižnik, kumare …) in sadja (breskve, lubenica …).