Kaj boste skuhali danes?
Paradižnikova pita s testom z oljčnim oljem
Paradižnikova pita, ki je sočna in prijetna za tople poletne večere
Paradižnikova pita s testom z oljčnim oljem
Paradižnikova pita, ki je sočna in prijetna za tople poletne večere
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 veliki čebuli
- 2 stroka česna
- 1 žlica dijonske gorčice
- 100 g naribanega sira grojer
- 50 g naribanega parmezana
- 300 g češnjevega paradižnika (po želji uporabimo paradižničke različnih barv)
- sol in poper
testo
- 350 g moke
- 1 žlička soli
- 1,5 dl oljčnega olja
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 veliki čebuli
- 2 stroka česna
- 1 žlica dijonske gorčice
- 100 g naribanega sira grojer
- 50 g naribanega parmezana
- 300 g češnjevega paradižnika (po želji uporabimo paradižničke različnih barv)
- sol in poper
testo
- 350 g moke
- 1 žlička soli
- 1,5 dl oljčnega olja
Postopek
Za testo moko zmešamo s soljo in primešamo oljčno olje ter samo toliko vode (približno 4 do 5 žlic), da se testo poveže. Testo med dvema kosoma papirja za peko razvaljamo na debelino slabih 2 mm in z njim obložimo model za pite premera 23 ali 24 cm. Robove obrežemo in model s testom shranimo v hladilnik, medtem ko pripravljamo nadev.
Čebuli prepolovimo in narežemo na lističe. Paradižničke razpolovimo. V veliki oplasteni ponvi segrejemo 3 žlice oljčnega olja ter dodamo čebulo in dober ščep soli. Nežno pražimo 20 do 30 minut ali toliko časa, da je čebula zelo mehka in zarumeni. Dodamo strt česen in pražimo še nekaj minut. Pustimo, da se ohladi, nato primešamo gorčico in obe vrsti sira.
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Testo za pito pečemo 20 minut, nato ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Čebulno mešanico enakomerno razprostremo po dnu pite. Nanjo v eni plasti zložimo paradižničke s prerezano stranjo navzgor, solimo in popramo. Spet postavimo v pečico za 20 do 25 minut ali toliko časa, da se testo hrustljavo speče, paradižnički pa se rahlo zlato obarvajo.
Topla ali hladna
Pito lahko postrežemo toplo, še boljša pa je hladna.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lososova pita
Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom