
Kaj boste skuhali danes?
Paradižnikova pita s testom z oljčnim oljem
Paradižnikova pita, ki je sočna in prijetna za tople poletne večere
Paradižnikova pita s testom z oljčnim oljem
Paradižnikova pita, ki je sočna in prijetna za tople poletne večere

Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 veliki čebuli
- 2 stroka česna
- 1 žlica dijonske gorčice
- 100 g naribanega sira grojer
- 50 g naribanega parmezana
- 300 g češnjevega paradižnika (po želji uporabimo paradižničke različnih barv)
- sol in poper
testo
- 350 g moke
- 1 žlička soli
- 1,5 dl oljčnega olja

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 veliki čebuli
- 2 stroka česna
- 1 žlica dijonske gorčice
- 100 g naribanega sira grojer
- 50 g naribanega parmezana
- 300 g češnjevega paradižnika (po želji uporabimo paradižničke različnih barv)
- sol in poper
testo
- 350 g moke
- 1 žlička soli
- 1,5 dl oljčnega olja
Postopek
Za testo moko zmešamo s soljo in primešamo oljčno olje ter samo toliko vode (približno 4 do 5 žlic), da se testo poveže. Testo med dvema kosoma papirja za peko razvaljamo na debelino slabih 2 mm in z njim obložimo model za pite premera 23 ali 24 cm. Robove obrežemo in model s testom shranimo v hladilnik, medtem ko pripravljamo nadev.
Čebuli prepolovimo in narežemo na lističe. Paradižničke razpolovimo. V veliki oplasteni ponvi segrejemo 3 žlice oljčnega olja ter dodamo čebulo in dober ščep soli. Nežno pražimo 20 do 30 minut ali toliko časa, da je čebula zelo mehka in zarumeni. Dodamo strt česen in pražimo še nekaj minut. Pustimo, da se ohladi, nato primešamo gorčico in obe vrsti sira.
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Testo za pito pečemo 20 minut, nato ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Čebulno mešanico enakomerno razprostremo po dnu pite. Nanjo v eni plasti zložimo paradižničke s prerezano stranjo navzgor, solimo in popramo. Spet postavimo v pečico za 20 do 25 minut ali toliko časa, da se testo hrustljavo speče, paradižnički pa se rahlo zlato obarvajo.
Topla ali hladna
Pito lahko postrežemo toplo, še boljša pa je hladna.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Italijanski lešnikov kolač
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico