© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Paradižnikova pita s testom z oljčnim oljem

Paradižnikova pita, ki je sočna in prijetna za tople poletne večere

Paradižnikova pita s testom z oljčnim oljem

Paradižnikova pita, ki je sočna in prijetna za tople poletne večere

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 veliki čebuli
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 100 g naribanega sira grojer
  • 50 g naribanega parmezana
  • 300 g češnjevega paradižnika (po želji uporabimo paradižničke različnih barv)
  • sol in poper

testo

  • 350 g moke
  • 1 žlička soli
  • 1,5 dl oljčnega olja

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 veliki čebuli
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 100 g naribanega sira grojer
  • 50 g naribanega parmezana
  • 300 g češnjevega paradižnika (po želji uporabimo paradižničke različnih barv)
  • sol in poper

testo

  • 350 g moke
  • 1 žlička soli
  • 1,5 dl oljčnega olja

Postopek

1

Za testo moko zmešamo s soljo in primešamo oljčno olje ter samo toliko vode (približno 4 do 5 žlic), da se testo poveže. Testo med dvema kosoma papirja za peko razvaljamo na debelino slabih 2 mm in z njim obložimo model za pite premera 23 ali 24 cm. Robove obrežemo in model s testom shranimo v hladilnik, medtem ko pripravljamo nadev.

2

Čebuli prepolovimo in narežemo na lističe. Paradižničke razpolovimo. V veliki oplasteni ponvi segrejemo 3 žlice oljčnega olja ter dodamo čebulo in dober ščep soli. Nežno pražimo 20 do 30 minut ali toliko časa, da je čebula zelo mehka in zarumeni. Dodamo strt česen in pražimo še nekaj minut. Pustimo, da se ohladi, nato primešamo gorčico in obe vrsti sira.

3

Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Testo za pito pečemo 20 minut, nato ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

4

Čebulno mešanico enakomerno razprostremo po dnu pite. Nanjo v eni plasti zložimo paradižničke s prerezano stranjo navzgor, solimo in popramo. Spet postavimo v pečico za 20 do 25 minut ali toliko časa, da se testo hrustljavo speče, paradižnički pa se rahlo zlato obarvajo.

Topla ali hladna

Pito lahko postrežemo toplo, še boljša pa je hladna.

Priljubljeni recepti

Bučna juha s čilijem in kislo smetano

Jesenska juha, ki pogreje

1 h
Enostavno

Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju

Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.