 
        
            
    
Kaj boste skuhali danes?
Paradižnikova pita s sirovo skorjico
Pita, ki jo je treba pripraviti, ko je paradižnik najbolj sočen in okusen
Paradižnikova pita s sirovo skorjico
Pita, ki jo je treba pripraviti, ko je paradižnik najbolj sočen in okusen
 
    Sestavine
testo
- 300 g moke in še malo za valjanje
- 100 g hladnega masla
- 85 g zrelega sira čedar
- 1⁄2 žličke soli
- 25 g naribanega parmezana
nadev
- 3–4 čebule
- 1 žlica masla
- oljčno olje za pokapanje
- 2 žlički in še ščep sladkorja
- 3 vejice timijana
- 5 žajbljevih listov
- 500 g paradižnika (lepo je, če je različnih sort)
- 85 g krušnih drobtin
- 25 g sveže naribanega parmezana
- sol in poper
- zelena solata za prilogo (po želji)
 
        
            
            Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
 
        
            
            Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
 
        
            
            Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
testo
- 300 g moke in še malo za valjanje
- 100 g hladnega masla
- 85 g zrelega sira čedar
- 1⁄2 žličke soli
- 25 g naribanega parmezana
nadev
- 3–4 čebule
- 1 žlica masla
- oljčno olje za pokapanje
- 2 žlički in še ščep sladkorja
- 3 vejice timijana
- 5 žajbljevih listov
- 500 g paradižnika (lepo je, če je različnih sort)
- 85 g krušnih drobtin
- 25 g sveže naribanega parmezana
- sol in poper
- zelena solata za prilogo (po želji)
Postopek
Najprej pripravimo testo. Moko, na kocke narezano maslo, na kocke narezan sir in sol damo v multipraktik. Nekajkrat ga vklopimo, le toliko, da sta maslo in sir sesekljana manjše koščke. Odmerimo 1,5 dl zelo mrzle vode in jo počasi, malo po malo dodajamo testu; vsakič, ko dodamo vodo, testo zmešamo. Vodo dodajamo, dokler se testo ne sprime v grobo kepo. Zavijemo jo v prozorno kuhinjsko folijo in jo za 1 uro shranimo v hladilnik.
Medtem pripravimo nadev. Čebulo narežemo na lističe. V kozici na zelo majhnem ognju segrejemo maslo in pljusk oljčnega olja, dodamo čebulo in zelo nežno pražimo, da se zmehča. Nato dodamo sladkor, osmukane lističe 2 vejic timijana in drobno sesekljan žajbelj, povečamo ogenj in pražimo še nekaj minut, da se čebula zlato rjavo obarva in je lepljiva. Solimo in pustimo, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Paradižnike narežemo na debele rezine. Velik plitev pekač poprašimo z moko, nato na njem razvaljamo testo približno v krog, debel malo več kot 1⁄2 cm. Čebulo zmešamo z drobtinami in parmezanom.
Čebulno mešanico razprostremo po testu, tako da pustimo dobrih 5 cm roba, nato nanjo razporedimo paradižnik. Rob testa z rokami zavijemo navznoter in ga stisnemo okrog nadeva. Nadev posujemo s preostalimi osmukanimi timijanovimi lističi, solimo in popramo ter začinimo še s ščepom sladkorja. (Zdaj lahko pito pokrijemo in jo za 12 ur shranimo v hladilnik.)
Pito pokapamo z malo oljčnega olja in jo pečemo 25 minut, da se testo zlato rjavo in hrustljavo speče. Postrežemo toplo ali na sobni temperaturi, po želji z veliko skledo solate.
Nasvet
Če nam je na vrtu ostal kakšen nedozorel paradižnik in ga ne bi radi zavrgli, ga lahko uporabimo v tej piti.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ingverjeve ledenke
Sladoled, piškoti in ingver za slastno vroče ali hladno popoldne
Telečje zarebrnice z zeliščno skorjico
Vaniljevi rogljički
So vam všeč vaniljevi rogljički, ki se kar stopijo v ustih? Zdaj jih lahko pripravite tudi sami.
 
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
         
         
         
         
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
         
         
        