© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Mandljeva pita s šparglji in paradižnikom

Pita iz listnatega testa s šparglji in paradižnikom vas bo presenetila - vsebuje namreč slan mandljev nadev. Primerna je za kosilo doma ali za malico v službi.

Mandljeva pita s šparglji in paradižnikom

Pita iz listnatega testa s šparglji in paradižnikom vas bo presenetila - vsebuje namreč slan mandljev nadev. Primerna je za kosilo doma ali za malico v službi.

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 400 g listnatega testa
  • 125 g tankih špargljev
  • 100 g češnjevega paradižnika (najbolje mešanice rdečega in rumenega)
  • 3 vejice timijana

slan mandljev nadev

  • 100 g zmehčanega masla
  • 2 stroka česna
  • 2 jajci in še 1 rumenjak za premaz
  • 35 g moke in še malo za delovno površino
  • 65 g mletih mandljev
  • 35 g drobno naribanega parmezana
  • ekstra deviško oljčno olje, ko postrežemo

Sestavine

  • 400 g listnatega testa
  • 125 g tankih špargljev
  • 100 g češnjevega paradižnika (najbolje mešanice rdečega in rumenega)
  • 3 vejice timijana

slan mandljev nadev

  • 100 g zmehčanega masla
  • 2 stroka česna
  • 2 jajci in še 1 rumenjak za premaz
  • 35 g moke in še malo za delovno površino
  • 65 g mletih mandljev
  • 35 g drobno naribanega parmezana
  • ekstra deviško oljčno olje, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo) in vanjo postavimo velik plitev pekač, da se razgreje. Listnato testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 40 x 25 cm. Okrog in okrog 2 cm testa zavihamo navznoter, da dobimo rob. Previdno ga prenesemo na drug velik plitev pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in postavimo v hladilnik, da se ohladi.

2

Za mandljev nadev damo v skledo zmehčano maslo in ga z električnim mešalnikom stepemo, da je svetlo in penasto. Dodamo strt česen in eno po eno celi jajci, za vsakim jajcem pa veliko žlico moke. Dodamo preostalo moko, mlete mandlje in parmezan ter dobro zmešamo.

3

Kepice mandljevega nadeva razporedimo po listnatem testu in jih enakomerno razmažemo. Nadev obložimo s šparglji in razpolovljenimi paradižnički ter posujemo z osmukanimi lističi timijana. Rumenjak zmešamo z 1 žličko vode in z njim dobro premažemo robove pite.

4

Hladen pekač s pito položimo na vročega in pito pečemo 40 minut ali toliko časa, da se listnato testo hrustljavo speče, mandljev nadev napihne in zlato rjavo obarva, šparglji ter paradižnik pa so pečeni. Izdatno pobrizgamo z ekstra deviškim oljčnim oljem in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Govedina po tajsko

10 min
Enostavno

Flambiran piščanec s šparglji

Piščanca smo popekli in zalili s konjakom ter ga postregli v smetani, s pehtranom in svežimi šparglji.

50 min
Srednje zahtevno

Testenine z vongolami

Malce ekstravagantno razpoloženi smo jim dodali nasekljan svež čili.

25 min
Enostavno

Piščanec in zelenjava iz cvrtnika na vroči zrak

Ste že spoznali vse prednosti cvrtnika na vroči zrak?

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.