
Namaz iz albuminske skute s paradižnički in popečenimi kruhki
Svežina na krožniku - idealna za tople dni
Namaz iz albuminske skute s paradižnički in popečenimi kruhki
Svežina na krožniku - idealna za tople dni

Sestavine
- 500 g albuminske skute (rikote)
- 200 g lahkega kremnega sira
- šopek nasekljane mete
- šopek narezanega drobnjaka
- 450 g zrelih češnjevih paradižnikov (rumenih in rdečih)
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- listki mete za posip
- oljčno olje za pokapanje
popečeni kruhki
- 1 francoska štruca
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 debela stroka česna

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 500 g albuminske skute (rikote)
- 200 g lahkega kremnega sira
- šopek nasekljane mete
- šopek narezanega drobnjaka
- 450 g zrelih češnjevih paradižnikov (rumenih in rdečih)
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- listki mete za posip
- oljčno olje za pokapanje
popečeni kruhki
- 1 francoska štruca
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 debela stroka česna
Postopek
Albuminsko skuto, kremni sir, meto, drobnjak in malo soli zmešamo v veliki skledi. Ko dobimo gladko maso, jo razprostremo po velikem krožniku ali široki plitvi skledi. Na sredini pustimo prostor za paradižnike. Postavimo v hladilnik.
V drugi skledi z rokami z mečkamo paradižničke, da dobimo majhne sočne koščke. Paradižnike stresemo v cedilo, da se odcedijo, in sokove zavržemo (ali pa jih zamrznemo in shranimo za kakšen drug recept). Dodamo kis, sladkor, oljčno olje in dober ščep soli ter premešamo.
Ponev za žar močno segrejemo. Francosko štruco narežemo na tanke rezine in jih premažemo z oljčnim oljem. Česen stisnemo in z njim podrgnemo rezine kruha. Položimo jih v ponev in pečemo 1 do 2 minuti na vsaki strani, da se hrustljavo zapečejo. Postopek ponavljamo tako dolgo, da popečemo ves kruh.
Zmečkan paradižnik naložimo na namaz iz albuminske skute. Pokapamo ga z oljčnim oljem in posujemo z metinimi listki. Krožnik postavimo na sredino mize, da si lahko vsak postreže sam.