© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rižota z artičokami, rdečo čebulo in rožmarinom

Rižota z artičokami, rdečo čebulo in rožmarinom

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
good food, healthy eating

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 rdeči papriki
  • 2 žlici rožmarinovih iglic
  • 140 g riža za rižoto (arborio)
  • 1,5 dl belega vina
  • 8,5 dl manj slane zelenjavne jušne osnove
  • 400 g vloženih artičokinih srčkov
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 2 žlici praženih pinjol
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 rdeči papriki
  • 2 žlici rožmarinovih iglic
  • 140 g riža za rižoto (arborio)
  • 1,5 dl belega vina
  • 8,5 dl manj slane zelenjavne jušne osnove
  • 400 g vloženih artičokinih srčkov
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 2 žlici praženih pinjol

Postopek

1

Čebulo olupimo in narežemo na lističe. Papriki operemo, očistimo semen in narežemo na večje kose. Artičokine srčke odcedimo in razpolovimo. V veliki ponvi ali voku segrejemo olje. Na njem 6 do 7 minut pražimo čebulo, da porjavi in se zmehča, dodamo papriko in rožmarin ter kuhamo 5 minut. Dodamo še riž in dobro premešamo.

2

Primešamo vino in tretjino juhe. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in jed kuhljamo tako dolgo, da riž posrka skoraj vso tekočino. Rižoto večkrat premešamo.

3

Jedi spet dodamo tretjino juhe in kuhljamo, da riž posrka skoraj vso tekočino. Nato prilijemo še preostalo juho skupaj z artičokami in rižoto skuhamo do konca; kuhana je, ko je riž mehak, vendar čvrst na ugriz.

4

Jed solimo, vmešamo še parmezan in polovico pinjol. Rižoto razdelimo na krožnike, posujemo s preostalimi pinjolami in postrežemo.

Nasvet

Rižoto lahko naredimo s šunko. Izpustimo rožmarin in rižoto skuhamo po zgoraj navedenih navodilih. Ko je riž kuhan, vmešamo 8,5 dag na kocke narezane puste šunke in majhen šopek sesekljane bazilike. Prelijemo še s kapljico balzamičnega kisa in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.