
Rižota z artičokami, rdečo čebulo in rožmarinom
Rižota z artičokami, rdečo čebulo in rožmarinom

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 2 rdeči papriki
- 2 žlici rožmarinovih iglic
- 140 g riža za rižoto (arborio)
- 1,5 dl belega vina
- 8,5 dl manj slane zelenjavne jušne osnove
- 400 g vloženih artičokinih srčkov
- 2 žlici naribanega parmezana
- 2 žlici praženih pinjol

Avokado lahko zamrznete - preverite kako
Če ga boste pravilno shranili, si lahko že danes zagotovite svojo osebno »zeleno rezervo« za vse tiste trenutke, ko v trgovini spet ne bo zrelega avokada.

Božanski kolač s pistacijo, belo čokolado in malinami
Tiktoku in Instagramu okusnih receptov, ki jih lahko pripravimo sami doma povsem zlahka, preprosto nikoli ne zmanjka. Ta teden smo zasledili ta sočen kolač, ki nas je očaral.

Poletne pridelke zamrznite za celoletno uživanje vitaminov
Zamrzovanje ni vedno tako preprosto, da hrano samo zložite v vrečko in jo postavite v zamrzovalnik.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 2 rdeči papriki
- 2 žlici rožmarinovih iglic
- 140 g riža za rižoto (arborio)
- 1,5 dl belega vina
- 8,5 dl manj slane zelenjavne jušne osnove
- 400 g vloženih artičokinih srčkov
- 2 žlici naribanega parmezana
- 2 žlici praženih pinjol
Postopek
Čebulo olupimo in narežemo na lističe. Papriki operemo, očistimo semen in narežemo na večje kose. Artičokine srčke odcedimo in razpolovimo. V veliki ponvi ali voku segrejemo olje. Na njem 6 do 7 minut pražimo čebulo, da porjavi in se zmehča, dodamo papriko in rožmarin ter kuhamo 5 minut. Dodamo še riž in dobro premešamo.
Primešamo vino in tretjino juhe. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in jed kuhljamo tako dolgo, da riž posrka skoraj vso tekočino. Rižoto večkrat premešamo.
Jedi spet dodamo tretjino juhe in kuhljamo, da riž posrka skoraj vso tekočino. Nato prilijemo še preostalo juho skupaj z artičokami in rižoto skuhamo do konca; kuhana je, ko je riž mehak, vendar čvrst na ugriz.
Jed solimo, vmešamo še parmezan in polovico pinjol. Rižoto razdelimo na krožnike, posujemo s preostalimi pinjolami in postrežemo.
Nasvet
Rižoto lahko naredimo s šunko. Izpustimo rožmarin in rižoto skuhamo po zgoraj navedenih navodilih. Ko je riž kuhan, vmešamo 8,5 dag na kocke narezane puste šunke in majhen šopek sesekljane bazilike. Prelijemo še s kapljico balzamičnega kisa in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zapečene testenine z mesnimi kroglicami
Mesne kroglice za to jed pripravimo kar iz pečenic.
Rogljički s kajmakom
Poznate projekt Siroljub.si? Poiščite številne nasvete o sirih na enem mestu!
Ocvrte riževe kroglice z mocarelo
Tradicionalni sicilijanski "arancini di riso"
Zelenjavni zavitek z ovsenimi in rženimi kosmiči
Kosmiči niso samo za v jogurt, temveč se jih da odlično uporabiti pri slanih jedeh.