Kaj boste skuhali danes?
Morski list z masleno pehtranovo omako s kozicami
Morski list z masleno pehtranovo omako s kozicami
Sestavine
- 50 g zmehčanega masla
- 1 žlica nasekljanih pehtranovih lističev
- 50 g kuhanih in oluščenih kozic
- 1 limona
- 1 velik morski list ali 2 manjša, oluskan in očiščen
- ½ dl belega vina
- 1 žlica kaper
- 2 žlici sladke smetane
- sol
- poper
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 50 g zmehčanega masla
- 1 žlica nasekljanih pehtranovih lističev
- 50 g kuhanih in oluščenih kozic
- 1 limona
- 1 velik morski list ali 2 manjša, oluskan in očiščen
- ½ dl belega vina
- 1 žlica kaper
- 2 žlici sladke smetane
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Lupino limone naribamo, limono pa narežemo na tanke rezine. V majhni skledi zmešamo zmehčano maslo in pehtran, nasekljane kozice in limonovo lupinico ter začinimo. Ribo operemo in osušimo, po ribi na obeh straneh naredimo nekaj globokih zarez, nato jo položimo v velik pekač tako, da je temnejša stran zgoraj. Začinimo, v zareze nadevamo masleno kremo, če nam krema ostane, z njo premažemo še zgornjo stran ribe, nato po ribi razporedimo nekaj limonovih rezin in jo prelijemo z vinom.
Pečemo 15 do 20 minut, odvisno od velikosti ribe. Če z nožem nežno pritisnemo na ribo, mora meso voljno odstopiti od kosti.
Ribo previdno vzamemo iz pekača, jo položimo na topel krožnik ali pladenj in pokrijemo s folijo.
Pripravimo omako. Kapre odcedimo in splaknemo. Pekač damo na štedilnik pri nizki temperaturi, dodamo 2 žlici vode in zavremo, kuhamo nekaj minut, nato vmešamo kapre in smetano. Omako polijemo po ribi. Jed postrežemo s kuhanim krompirjem in zeleno solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.