Kaj boste skuhali danes?
Morski list s kaprno pasto
Nežna riba z drzno oblogo – čudovita kombinacija, ki dokazuje, da se nasprotja zares privlačijo.
Morski list s kaprno pasto
Nežna riba z drzno oblogo – čudovita kombinacija, ki dokazuje, da se nasprotja zares privlačijo.
Sestavine
- lupina ½ limone
- 2 vejici limonskega timijana
- 2 šalotki
- 2 morska lista (vsak približno 300 g)
- 100 g masla
- sol
- krompir in zelenjava za prilogo
kaprna pasta
- 100 g kaper
- 25 g naribanega parmezana
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- naribana lupinica 1 limone
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
- lupina ½ limone
- 2 vejici limonskega timijana
- 2 šalotki
- 2 morska lista (vsak približno 300 g)
- 100 g masla
- sol
- krompir in zelenjava za prilogo
kaprna pasta
- 100 g kaper
- 25 g naribanega parmezana
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- naribana lupinica 1 limone
Postopek
Najprej pripravimo kaprno pasto. Sestavine 2 minuti sekljamo v kuhinjskem strojčku, da dobimo gladko pasto (verjetno bo treba vmes enkrat ali dvakrat z lopatko postrgati sestavine z roba posode). Pasto preložimo v skodelico, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in do uporabe shranimo v hladilnik. Pasto lahko naredimo tudi dva dni vnaprej.
Pečico segrejemo na 220 °C. Ribi odrežemo glavo ter odstranimo drobovino in temno kožo. Kožo odstranimo tako, da jo zarežemo tik ob repu in malo odluščimo, nato z eno roko primemo ribo za rep, z drugo pa s krpo primemo kožo in močno potegnemo. S škarjami odrežemo še rep in stranske plavuti ter odstranimo preostale drobne koščice ob straneh. S polovice limone z lupilnikom odrežemo trakove lupine. Šalotko narežemo na rezine, maslo pa na kocke.
V pekač ali ognjevarno posodo damo limonovo lupino, timijan in šalotko. Ribi solimo in ju položimo na šalotko tako, da je koža zgoraj. Obložimo ju s kockami masla in v pekač prilijemo 2 dl vode; tako se riba duši v sopari in ostane sočna.
Pekač postavimo v pečico in pečemo 10 minut, vmes ribi enkrat prelijemo s tekočino iz pekača. Medtem vzamemo kaprno pasto iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. Ribi vzamemo iz pečice in ju še enkrat prelijemo s sokovi iz pekača, nato jima, če želimo, s kuhinjskim gorilnikom zapečemo kožo. Preložimo ju na servirni pladenj z nekaj šalotke in limonove lupine. Obložimo ju z žlico kaprne paste in takoj postrežemo s krompirjem in najljubšo zelenjavo, kuhano na pari.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tunin namaz s kaprami
Tunin namaz diši po morju. Pričarajte si obučtek ležernega poletnega poznega zajtrka na dopustu v vseh letnih časih.
Spomladanska mineštra
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.