
Ocvrte riževe kroglice z mocarelo
Tradicionalni sicilijanski "arancini di riso"
Ocvrte riževe kroglice z mocarelo
Tradicionalni sicilijanski "arancini di riso"

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 sesekljana čebula
- 5 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 strt strok česna
- 300 g riža arborio
- 1 kozarček belega vina
- 30 g naribanega parmezana
- 1 košček masla
- 3 žlice grobo nasekljane bazilike
- sol
- poper
- 125 g mocarele
- 80 g moke
- 2 razžvrkljani jajci
- 150 g krušnih drobtin
- 1,5 l olja za cvrenje

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 sesekljana čebula
- 5 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 strt strok česna
- 300 g riža arborio
- 1 kozarček belega vina
- 30 g naribanega parmezana
- 1 košček masla
- 3 žlice grobo nasekljane bazilike
- sol
- poper
- 125 g mocarele
- 80 g moke
- 2 razžvrkljani jajci
- 150 g krušnih drobtin
- 1,5 l olja za cvrenje
Postopek
V globoki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in pokrito počasi pražimo, da se zmehča. V drugi kozici zmešamo paradižnik in jušno osnovo, mešanico na nizkem ognju segrejemo in pustimo na toplem.
V ponev s čebulo dodamo česen, premešamo in počakamo, da zadiši, nato v ponev stresemo riž. Dobro premešamo, temperaturo zvišamo, vlijemo vino in počakamo, da povre. Dodamo zajemalko mešanice paradižnika in jušne osnove in jed pogosto premešamo. Ko riž skoraj v celoti vpije tekočino, dodamo novo zajemalko mešanice in nadaljujemo postopek toliko časa, da se riž skuha al dente (mogoče ne boste porabili vse mešanice). Riž naj ne bo tako vlažen, kot je pri običajni rižoti, zato ga kuhamo še toliko časa, da kuhalnica ostane pokonci, ko jo zapičimo v riž. Ugasnemo ogenj, vmešamo parmezan, maslo in baziliko ter jed pokrijemo za 5 minut. Solimo in popramo, riž stresemo na pladenj, in ko se ohladi, ga prestavimo v hladilnik, da se strdi.
Mocarelo narežemo na 12 koščkov. Iz riža oblikujemo 12 velikih kroglic, v sredini kroglice s prstom naredimo luknjo, vstavimo košček mocarele in ponovno oblikujemo kroglico. Kroglice paniramo v moki, jajcu in drobtinah, nato jih za pol ure postavimo v hladilnik.
V globoki kozici segrejemo olje na 160 °C, pečico pa segrejemo na 180 °C. Panirane kroglice cvremo 8 do 10 minut. Pazimo, da v olje ne damo prevelike količine hkrati. Ocvrte kroglice odlagamo na papirnato kuhinjsko brisačo, da se razmastijo, nato jih razporedimo na pekač in damo v pečico za 6 do 8 minut, da se mocarela zagotovo stopi. Vzamemo jih iz pečice, pustimo nekaj minut, da se nekoliko ohladijo, in postrežemo z rukolo.