Kaj boste skuhali danes?
Ocvrte riževe kroglice z mocarelo
Tradicionalni sicilijanski "arancini di riso"
Ocvrte riževe kroglice z mocarelo
Tradicionalni sicilijanski "arancini di riso"
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 sesekljana čebula
- 5 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 strt strok česna
- 300 g riža arborio
- 1 kozarček belega vina
- 30 g naribanega parmezana
- 1 košček masla
- 3 žlice grobo nasekljane bazilike
- sol
- poper
- 125 g mocarele
- 80 g moke
- 2 razžvrkljani jajci
- 150 g krušnih drobtin
- 1,5 l olja za cvrenje
Ima vaš tofu okus po šolski radirki? Naučite se ga pripraviti pravilno
Tofu lahko res hitro razočara. Izbrali ste ga z dobrimi nameni, da bi preizkusili nekaj novega, dobili pa presušene kocke, ki niso za nikamor. A odslej bo vse drugače.
Šelinka: ko nas pogreje okus tradicije
Šelinka je aromatična jed na žlico, ki jo pripravljajo predvsem na Krasu in v Vipavski dolini.
Tina Maze razkrila, kako doma pripravlja marmelado iz mandarin
Tina Maze je na svojem Instagram profilu delila prikupen video iz domače kuhinje, v katerem pripravlja marmelado iz mandarin.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 sesekljana čebula
- 5 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 strt strok česna
- 300 g riža arborio
- 1 kozarček belega vina
- 30 g naribanega parmezana
- 1 košček masla
- 3 žlice grobo nasekljane bazilike
- sol
- poper
- 125 g mocarele
- 80 g moke
- 2 razžvrkljani jajci
- 150 g krušnih drobtin
- 1,5 l olja za cvrenje
Postopek
V globoki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in pokrito počasi pražimo, da se zmehča. V drugi kozici zmešamo paradižnik in jušno osnovo, mešanico na nizkem ognju segrejemo in pustimo na toplem.
V ponev s čebulo dodamo česen, premešamo in počakamo, da zadiši, nato v ponev stresemo riž. Dobro premešamo, temperaturo zvišamo, vlijemo vino in počakamo, da povre. Dodamo zajemalko mešanice paradižnika in jušne osnove in jed pogosto premešamo. Ko riž skoraj v celoti vpije tekočino, dodamo novo zajemalko mešanice in nadaljujemo postopek toliko časa, da se riž skuha al dente (mogoče ne boste porabili vse mešanice). Riž naj ne bo tako vlažen, kot je pri običajni rižoti, zato ga kuhamo še toliko časa, da kuhalnica ostane pokonci, ko jo zapičimo v riž. Ugasnemo ogenj, vmešamo parmezan, maslo in baziliko ter jed pokrijemo za 5 minut. Solimo in popramo, riž stresemo na pladenj, in ko se ohladi, ga prestavimo v hladilnik, da se strdi.
Mocarelo narežemo na 12 koščkov. Iz riža oblikujemo 12 velikih kroglic, v sredini kroglice s prstom naredimo luknjo, vstavimo košček mocarele in ponovno oblikujemo kroglico. Kroglice paniramo v moki, jajcu in drobtinah, nato jih za pol ure postavimo v hladilnik.
V globoki kozici segrejemo olje na 160 °C, pečico pa segrejemo na 180 °C. Panirane kroglice cvremo 8 do 10 minut. Pazimo, da v olje ne damo prevelike količine hkrati. Ocvrte kroglice odlagamo na papirnato kuhinjsko brisačo, da se razmastijo, nato jih razporedimo na pekač in damo v pečico za 6 do 8 minut, da se mocarela zagotovo stopi. Vzamemo jih iz pečice, pustimo nekaj minut, da se nekoliko ohladijo, in postrežemo z rukolo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Svinjski file v testu s špargljevim ragujem
Grahova juha z jabolčnikom in meto ter hrustljavimi krutoni s panceto
Popestritev nedeljskega kosila, malica v službi ali odlična večerja.