
Telečji narastek
Slasten narastek za vse ljubitelje teletine.
Telečji narastek
Slasten narastek za vse ljubitelje teletine.

Sestavine
- 250 g telečjih pljuč
- 250 g telečjega srca
- 250 g telečjih prsi (brez kosti)
- voda
- 1 žlica kisa
- 1 žlička soli
- 200 g grobo zmletih telečjih jeter
- 2 žemlji od prejšnjega dne, namočeni v vodi
- 1 jajce
- ščepec zmletih nageljnovih žbic
- ščepec pimenta
- sol
- poper
- 1 žlička majarona
- 1 žlička bazilike
- 1 žlička melise
- 2 stroka česna, olupljena in drobno narezana
- maslo ali mast za model

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 250 g telečjih pljuč
- 250 g telečjega srca
- 250 g telečjih prsi (brez kosti)
- voda
- 1 žlica kisa
- 1 žlička soli
- 200 g grobo zmletih telečjih jeter
- 2 žemlji od prejšnjega dne, namočeni v vodi
- 1 jajce
- ščepec zmletih nageljnovih žbic
- ščepec pimenta
- sol
- poper
- 1 žlička majarona
- 1 žlička bazilike
- 1 žlička melise
- 2 stroka česna, olupljena in drobno narezana
- maslo ali mast za model
Postopek
Telečja pljuča, srce in meso telečjih prsi dan poprej do mehkega skuhamo v slani okisani vodi. Potem ohlajeno meso in drobovino grobo zmeljemo z mesoreznico.
Namočeni žemlji ožmemo in pretlačimo. V primerni skledi vse sestavine dobro zmešamo. Maso napolnimo v namaščen model in pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C približno 1 uro. Telečji narastek zvrnemo iz modla, narežemo na rezine in ponudimo.
Nasvet
Zraven narastka tekne krompirjeva ali poljubna mešana solata.