Kaj boste skuhali danes?
Sadni zavitek s pomarančami in datlji
Zimska različica starega dobrega »štrudlja« z mediteranskim pridihom
Sadni zavitek s pomarančami in datlji
Zimska različica starega dobrega »štrudlja« z mediteranskim pridihom
Sestavine
- 2 lista vlečenega testa (40 × 60 cm)
- olje za pekač
- razpuščeno maslo za premaz
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 6 pomaranč
- 20 datljev
- 2 žlici nesoljenih pistacij
- 3 jajca
- 400 g maskarponeja
- 160 g sladkorja v prahu
- 1 žlica vaniljevega sladkorja
- sok 1 limone
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Namesto potice: najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 2 lista vlečenega testa (40 × 60 cm)
- olje za pekač
- razpuščeno maslo za premaz
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 6 pomaranč
- 20 datljev
- 2 žlici nesoljenih pistacij
- 3 jajca
- 400 g maskarponeja
- 160 g sladkorja v prahu
- 1 žlica vaniljevega sladkorja
- sok 1 limone
Postopek
Pečico segrejemo na 2 00 ° C. Pomaranče olupimo tako, da bela notranja kožica ostane na lupini. Olupljene pomaranče filiramo z majhnim ostrim nožem. Datlje očistimo (odstranimo jim peclje in koščice) in narežemo na četrtine.
V primerno veliki skledi stepemo jajca. Dodamo sladkor v prahu, limonov sok in vaniljev sladkor ter vmešamo maskarpone. Pistacije zdrobimo.
List testa položimo na kuhinjsko krpo. Premažemo ga z maskarponejevo kremo, obložimo s pomarančnimi fileji in koščki datljev ter potresemo s pistacijami. Robove testa nekoliko zapognemo (da nadev ne bo uhajal), nato pa nadevano testo s pomočjo kuhinjske krpe zvijemo. Postopek ponovimo še z drugim listom testa in preostalim nadevom.
Zavitek položimo na pomaščen pekač tako, da je z robom obrnjen navzdol. Po površini ga premažemo z razpuščenim maslom, nato pa pečemo v pečici približno pol ure. Šele primerno ohlajen zavitek razrežemo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Janežev šarkelj
Italijanski limonov kolač
Tej čudoviti sladici z mandlji in polento da limona poseben poudarek.