Kaj boste skuhali danes?
Sadni zavitek s pomarančami in datlji
Zimska različica starega dobrega »štrudlja« z mediteranskim pridihom
Sadni zavitek s pomarančami in datlji
Zimska različica starega dobrega »štrudlja« z mediteranskim pridihom
Sestavine
- 2 lista vlečenega testa (40 × 60 cm)
- olje za pekač
- razpuščeno maslo za premaz
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 6 pomaranč
- 20 datljev
- 2 žlici nesoljenih pistacij
- 3 jajca
- 400 g maskarponeja
- 160 g sladkorja v prahu
- 1 žlica vaniljevega sladkorja
- sok 1 limone
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 2 lista vlečenega testa (40 × 60 cm)
- olje za pekač
- razpuščeno maslo za premaz
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 6 pomaranč
- 20 datljev
- 2 žlici nesoljenih pistacij
- 3 jajca
- 400 g maskarponeja
- 160 g sladkorja v prahu
- 1 žlica vaniljevega sladkorja
- sok 1 limone
Postopek
Pečico segrejemo na 2 00 ° C. Pomaranče olupimo tako, da bela notranja kožica ostane na lupini. Olupljene pomaranče filiramo z majhnim ostrim nožem. Datlje očistimo (odstranimo jim peclje in koščice) in narežemo na četrtine.
V primerno veliki skledi stepemo jajca. Dodamo sladkor v prahu, limonov sok in vaniljev sladkor ter vmešamo maskarpone. Pistacije zdrobimo.
List testa položimo na kuhinjsko krpo. Premažemo ga z maskarponejevo kremo, obložimo s pomarančnimi fileji in koščki datljev ter potresemo s pistacijami. Robove testa nekoliko zapognemo (da nadev ne bo uhajal), nato pa nadevano testo s pomočjo kuhinjske krpe zvijemo. Postopek ponovimo še z drugim listom testa in preostalim nadevom.
Zavitek položimo na pomaščen pekač tako, da je z robom obrnjen navzdol. Po površini ga premažemo z razpuščenim maslom, nato pa pečemo v pečici približno pol ure. Šele primerno ohlajen zavitek razrežemo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kostanj v vaniljevem sirupu s konjakom
Kostanj v sirupi s konjakom bo imenitna priloga sladoledu
Sataraš
Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom
Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!
Kozice z limono in česnom
Zaradi srajčke iz hrustljavih drobtin in zlato zapečenih koščkov česna so tile rakci še posebno mikavni.