
Pikantna fižolova juha s čilijem
Pikantna fižolova juha s čilijem

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička sladkega čilija v prahu
- ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 400-gramska pločevinka fižola (lahko mešanega)
- 1 rdeča paprika
- tortiljin čips, ko postrežemo
- 4 limetini krhlji, ko postrežemo

Okus, ki ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička sladkega čilija v prahu
- ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 400-gramska pločevinka fižola (lahko mešanega)
- 1 rdeča paprika
- tortiljin čips, ko postrežemo
- 4 limetini krhlji, ko postrežemo
Postopek
Čebulo drobno nasekljamo, česen stremo, papriko narežemo na ne premajhne koščke. V globoki kozici segrejemo olje in na njem pražimo čebulo pri srednji temperaturi, dokler se ne zmehča. Dodamo česen in paradižnikovo mezgo; vsako minuto do dve premešamo, dokler se sestavine ne povežejo. Dodamo začimbe in kuhljamo še kako minuto.
V kozico stresemo paradižnik. Prazno pločevinko do polovice napolnimo z vodo in jo zlijemo v kozico. Prilijemo jušno osnovo in pustimo, da brez pokrovke pri srednji temperaturi rahlo vre 10 do 15 minut. Solimo in popramo, nato s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Dodamo fižol, ki smo ga prej odcedili in sprali, ter papriko, in kuhamo 15 minut oziroma dokler se paprika ne zmehča.
Ponudimo v skledicah, s tortiljinim čipsom in krhlji limete.