Kaj boste skuhali danes?
Kolač s suhim sadjem
Kakor nalašč za čajanko
Kolač s suhim sadjem
Kakor nalašč za čajanko
Sestavine
- 300 g mešanega suhega sadja in jagodičevja
- 2,2 dl vročega čaja
- sok 1 pomaranče (približno 0,7 dl)
- lupinica 1 pomaranče
- 50 g masla
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 220 g moke
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 4 žlice sladkorja demerara*
- maslo za model
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 300 g mešanega suhega sadja in jagodičevja
- 2,2 dl vročega čaja
- sok 1 pomaranče (približno 0,7 dl)
- lupinica 1 pomaranče
- 50 g masla
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 220 g moke
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 4 žlice sladkorja demerara*
- maslo za model
Postopek
Suho sadje po potrebi nasekljamo, stresemo v skledo in prelijemo z vročim čajem, pomarančnim sokom in lupinico. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vsaj 4 ure namakati, še bolje pa čez noč.
Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model s prostornino 1 litra premažemo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo kremasto zmes. Vmešamo jajce, nato še moko s pecilnim praškom. Previdno vmešamo namočeno sadje s tekočino in vse skupaj stresemo v pripravljen model. S hrbtno stranjo žlice poravnamo vrh in ga posujemo s tanko plastjo sladkorja demerara.
Pečemo 1 uro oziroma tako dolgo, da ostane lesena palčka, ki jo zapičimo v kolač, čista, ko jo izvlečemo. Kolač ohladimo v modlu, nato ga zvrnemo ven, narežemo na rezine in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Trska z olivami in hrustljavo panceto
Trska iz enega pekača bo odlična za hitro kosilo ali večerjo
Smash burger
To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.