
Kaj boste skuhali danes?
Kolač s suhim sadjem
Kakor nalašč za čajanko
Kolač s suhim sadjem
Kakor nalašč za čajanko

Sestavine
- 300 g mešanega suhega sadja in jagodičevja
- 2,2 dl vročega čaja
- sok 1 pomaranče (približno 0,7 dl)
- lupinica 1 pomaranče
- 50 g masla
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 220 g moke
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 4 žlice sladkorja demerara*
- maslo za model

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.

Katera buča je prava za juho, katera za sladico? Tukaj je preprost vodič
Katero bučo izbrati za katero jed, ni enostavno vprašanje, a zbrali smo nekaj napotkov, s katerimi bodo vaši recepti z bučami vedno uspeli.
Sestavine
- 300 g mešanega suhega sadja in jagodičevja
- 2,2 dl vročega čaja
- sok 1 pomaranče (približno 0,7 dl)
- lupinica 1 pomaranče
- 50 g masla
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 220 g moke
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 4 žlice sladkorja demerara*
- maslo za model
Postopek
Suho sadje po potrebi nasekljamo, stresemo v skledo in prelijemo z vročim čajem, pomarančnim sokom in lupinico. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vsaj 4 ure namakati, še bolje pa čez noč.
Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model s prostornino 1 litra premažemo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo kremasto zmes. Vmešamo jajce, nato še moko s pecilnim praškom. Previdno vmešamo namočeno sadje s tekočino in vse skupaj stresemo v pripravljen model. S hrbtno stranjo žlice poravnamo vrh in ga posujemo s tanko plastjo sladkorja demerara.
Pečemo 1 uro oziroma tako dolgo, da ostane lesena palčka, ki jo zapičimo v kolač, čista, ko jo izvlečemo. Kolač ohladimo v modlu, nato ga zvrnemo ven, narežemo na rezine in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.