
Kaj boste skuhali danes?
Fižolova enolončnica s sirom za žar
Fižolova enolončnica s sirom za žar

Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 rdeča paprika
- sol
- 2 stroka česna
- 3 žlice rdečega ali paradižnikovega pesta
- 1 zvrhana žlička mletega koriandra
- 400 g (1 pločevinka) mešanega fižola
- 400 g (1 pločevinka) paradižnika v koščkih
- 125 g sira za žar
- nekaj vejic koriandra
- česnov kruh ali naan, ko postrežemo (po želji)

Tri specialitete, ki jih morate poskusiti
Vonj po hrustljavih cvrtih inčunih bo za mizo zagotovo privabil tudi najbolj izbirčne jedce.

Triki in nasveti za vlaganje in shranjevanje živil
Jesenski meseci prinašajo obilje pridelkov, ki so dozoreli čez poletje. Da bi te dobrote ohranili tudi v hladnejših mesecih se poslužite različnih metod shranjevanja, ki so precej preproste, če le poznate nekaj trikov.

Topel, hrustljav in dišeč: bučni drobljenec, ki ogreje dušo
Bi radi svoje goste presenetili z malce drugačno, a vseeno zelo okusno sladico? Postrezite jim bučni drobljenec.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 rdeča paprika
- sol
- 2 stroka česna
- 3 žlice rdečega ali paradižnikovega pesta
- 1 zvrhana žlička mletega koriandra
- 400 g (1 pločevinka) mešanega fižola
- 400 g (1 pločevinka) paradižnika v koščkih
- 125 g sira za žar
- nekaj vejic koriandra
- česnov kruh ali naan, ko postrežemo (po želji)
Postopek
V ponvi na srednji temperaturi segrejemo 2 žlici olja. Dodamo na lističe narezano čebulo, na tanke rezine narezano papriko in ščep soli ter pražimo 10 minut ali toliko časa, da se zelenjava zmehča. Dodamo strt česen, pesto in mleti koriander ter pražimo 1 minuto. Dodamo odcejen in oplaknjen fi žol, paradižnik in 1⁄2 pločevinke vode, nato segrejemo do nežnega vrenja in nepokrito kuhamo 10 minut.
Sir narežemo na rezine. V drugo ponev kanemo preostalo olje in ga segrejemo na srednji temperaturi. Na njem pečemo sir 2 minuti na vsaki strani ali toliko časa, da se zlato rjavo obarva.
Po potrebi enolončnico dodatno začinimo, nato jo razdelimo v dve skledici. Obložimo jo s sirom in posujemo z drobno nasekljanim koriandrom. Po želji zraven postrežemo česnov kruh ali naan.