Kaj boste skuhali danes?
Porova pita s kozjim sirom, orehi in limono
Slana pita odlična za kosilo v službi.
Porova pita s kozjim sirom, orehi in limono
Slana pita odlična za kosilo v službi.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 25 g masla
- 2 srednje velika pora, očiščena in narezana na tanke kolobarje
- 2 žlici nasekljanih timijanovih lističev
- lupina 2 limon
- sok 1 limone
- sol
- 400 g listnatega testa
- 200 g mehkega kozjega sira
- 50 g orehov
- oljčno olje za pokapanje
- poper
- malo nasekljanega peteršilja za posip
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 25 g masla
- 2 srednje velika pora, očiščena in narezana na tanke kolobarje
- 2 žlici nasekljanih timijanovih lističev
- lupina 2 limon
- sok 1 limone
- sol
- 400 g listnatega testa
- 200 g mehkega kozjega sira
- 50 g orehov
- oljčno olje za pokapanje
- poper
- malo nasekljanega peteršilja za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in nato dodamo maslo. Ko zacvrči, dodamo por in ga na srednji temperaturi dušimo, da se zmehča, vendar ne spremeni barve. Vmešamo timijan in polovico naribane limonove lupine, nato temperaturo zvišamo. Dodamo limonov sok in kuhamo pol minute, da se sok reducira, nato začinimo s soljo. Odstavimo z ognja in malo ohladimo.
Listnato testo razvaljamo v obliko pekača. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj razprostremo testo. Z nožem rahlo označimo rob en centimeter od roba pekača in površino testa znotraj tega roba gosto prebodemo z vilicami.
Por razporedimo po testu znotraj označenega roba. Po poru razporedimo rezine kozjega sira in orehe. Pokapljamo z oljčnim oljem in popramo z grobo mletim poprom. Neobložene testene robove premažemo z oljem. Pito postavimo v pečico in pečemo 15 do 20 minut, da se rob testa lepo dvigne in obarva. Preden pito postrežemo, po njej posujemo še peteršilj in preostalo limonovo lupino. Postrežemo lahko toplo, mlačno ali hladno.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sardele v parmezanovi skorjici z omako iz svežega paradižnika
Način kako pripraviti hrustljave sardele.
Jagnječja pečenka
Piškotasto pecivo z limono in ingverjem
Limona in ingver sta klasična kombinacija tudi za pripravo slaščic