Kaj boste skuhali danes?
Pita s špinačo, slanino in roquefortom
Slana pita s špinačo bo odličen prigrizek za veselo družbo
Pita s špinačo, slanino in roquefortom
Slana pita s špinačo bo odličen prigrizek za veselo družbo
Sestavine
- 275 g razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
- 125 g kremaste špinače (glej opombo)
- 8 razpolovljenih češnjevih paradižnikov
- 50 g nadrobljenega roqueforta
- 3 rezine mesnate dimljene slanine
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 275 g razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
- 125 g kremaste špinače (glej opombo)
- 8 razpolovljenih češnjevih paradižnikov
- 50 g nadrobljenega roqueforta
- 3 rezine mesnate dimljene slanine
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Testo razvijemo na pekaču, obloženem s papirjem za peko. S konico ostrega noža na vseh straneh označimo (a ne odrežemo) 2-centimetrski rob. Testo po vsej površini premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 10 minut. Počakamo 5 minut, nato sredino potlačimo z rokami, rob pa pustimo. Testo obložimo s špinačo, razpolovljenimi paradižnički in nadrobljenim roquefortom ter vrnemo v pečico še za 10 do 15 minut.
Medtem v ponvi popečemo rezine slanine, da so zelo hrustljave. Razmastimo jih na kuhinjski brisači, potem pa narežemo ali nalomimo na koščke in z njimi posujemo pito.
Kremasta špinača
1 manjši strok česna sesekljamo in prepražimo na 1 žlički masla. Primešamo 1⁄2 žlice moke in pražimo 2 minuti, nato z metlico počasi vmešamo 0,5 dl mleka. Nežno kuhamo 5 minut, da se omaka zgosti. 100 g špinače prelijemo s kropom, da ovene. Zavijemo jo v čisto kuhinjsko krpo in iztisnemo odvečno tekočino. Grobo jo narežemo in vmešamo v omako, primešamo še 0,25 dl smetane ter začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom.