Kaj boste skuhali danes?
Pita s špinačo, slanino in roquefortom
Slana pita s špinačo bo odličen prigrizek za veselo družbo
Pita s špinačo, slanino in roquefortom
Slana pita s špinačo bo odličen prigrizek za veselo družbo
Sestavine
- 275 g razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
- 125 g kremaste špinače (glej opombo)
- 8 razpolovljenih češnjevih paradižnikov
- 50 g nadrobljenega roqueforta
- 3 rezine mesnate dimljene slanine
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 275 g razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
- 125 g kremaste špinače (glej opombo)
- 8 razpolovljenih češnjevih paradižnikov
- 50 g nadrobljenega roqueforta
- 3 rezine mesnate dimljene slanine
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Testo razvijemo na pekaču, obloženem s papirjem za peko. S konico ostrega noža na vseh straneh označimo (a ne odrežemo) 2-centimetrski rob. Testo po vsej površini premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 10 minut. Počakamo 5 minut, nato sredino potlačimo z rokami, rob pa pustimo. Testo obložimo s špinačo, razpolovljenimi paradižnički in nadrobljenim roquefortom ter vrnemo v pečico še za 10 do 15 minut.
Medtem v ponvi popečemo rezine slanine, da so zelo hrustljave. Razmastimo jih na kuhinjski brisači, potem pa narežemo ali nalomimo na koščke in z njimi posujemo pito.
Kremasta špinača
1 manjši strok česna sesekljamo in prepražimo na 1 žlički masla. Primešamo 1⁄2 žlice moke in pražimo 2 minuti, nato z metlico počasi vmešamo 0,5 dl mleka. Nežno kuhamo 5 minut, da se omaka zgosti. 100 g špinače prelijemo s kropom, da ovene. Zavijemo jo v čisto kuhinjsko krpo in iztisnemo odvečno tekočino. Grobo jo narežemo in vmešamo v omako, primešamo še 0,25 dl smetane ter začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rezanci z rakci in gremolato
Gremolata- omaka iz peteršilja, limonove lupine in česna