
Pita s špinačo, slanino in roquefortom
Slana pita s špinačo bo odličen prigrizek za veselo družbo
Pita s špinačo, slanino in roquefortom
Slana pita s špinačo bo odličen prigrizek za veselo družbo

Sestavine
- 275 g razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
- 125 g kremaste špinače (glej opombo)
- 8 razpolovljenih češnjevih paradižnikov
- 50 g nadrobljenega roqueforta
- 3 rezine mesnate dimljene slanine

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 275 g razvaljanega listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
- 125 g kremaste špinače (glej opombo)
- 8 razpolovljenih češnjevih paradižnikov
- 50 g nadrobljenega roqueforta
- 3 rezine mesnate dimljene slanine
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Testo razvijemo na pekaču, obloženem s papirjem za peko. S konico ostrega noža na vseh straneh označimo (a ne odrežemo) 2-centimetrski rob. Testo po vsej površini premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 10 minut. Počakamo 5 minut, nato sredino potlačimo z rokami, rob pa pustimo. Testo obložimo s špinačo, razpolovljenimi paradižnički in nadrobljenim roquefortom ter vrnemo v pečico še za 10 do 15 minut.
Medtem v ponvi popečemo rezine slanine, da so zelo hrustljave. Razmastimo jih na kuhinjski brisači, potem pa narežemo ali nalomimo na koščke in z njimi posujemo pito.
Kremasta špinača
1 manjši strok česna sesekljamo in prepražimo na 1 žlički masla. Primešamo 1⁄2 žlice moke in pražimo 2 minuti, nato z metlico počasi vmešamo 0,5 dl mleka. Nežno kuhamo 5 minut, da se omaka zgosti. 100 g špinače prelijemo s kropom, da ovene. Zavijemo jo v čisto kuhinjsko krpo in iztisnemo odvečno tekočino. Grobo jo narežemo in vmešamo v omako, primešamo še 0,25 dl smetane ter začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom.