Kaj boste skuhali danes?
Malinovi profiteroli z belo čokolado in pistacijami
Ali je lahko še kaj boljšega kot kombinacija malin, bele čokolade in pistacij?
Malinovi profiteroli z belo čokolado in pistacijami
Ali je lahko še kaj boljšega kot kombinacija malin, bele čokolade in pistacij?
Sestavine
testo
- 100 g moke
- 50 g masla
- 4 žlice mleka
- 4 žlice vode
- 1 žlička sladkorja
- ščepec soli
- 3 velika jajca
nadev in obloga
- 200 g svežih ali zamrznjenih malin
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 2 dl sladke smetane
- 150 g bele čokolade
- 50 g neslanih pistacij in sladkor v prahu za posip
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
testo
- 100 g moke
- 50 g masla
- 4 žlice mleka
- 4 žlice vode
- 1 žlička sladkorja
- ščepec soli
- 3 velika jajca
nadev in obloga
- 200 g svežih ali zamrznjenih malin
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 2 dl sladke smetane
- 150 g bele čokolade
- 50 g neslanih pistacij in sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Najprej pripravimo kuhano testo. Na velik kos papirja za peko presejemo moko, kar prepreči nastanek grudic v testu. V srednje veliko kozico damo na manjše kocke narezano maslo, mleko, vodo, sladkor in sol ter vse skupaj nežno segrevamo, da se maslo popolnoma raztopi. Nato ogenj zvišamo in vse skupaj zavremo. Ko mešanica brbota, jo hitro odstavimo z ognja in vanjo vsujemo vso moko.
S kuhalnico hitro mešamo, da dobimo gladko testo, ki se loči od stene posode. Med mešanjem testo segrevamo na nizkem ognju še kakšno minuto, nato odstavimo z ognja in pustimo, da se 3 minute ohlaja.
V še mlačno maso drugo za drugim vmešamo rahlo stepena jajca, da dobimo gladko in svetleče testo.
Velik nizek pekač obložimo s papirjem za peko in nanj z dresirno vrečko z gladkim nastavkom nabrizgamo 24 kroglic (ali pa naložimo kepice z žlico). Med kroglicami naj bo dovolj prostora. Pečemo jih 20 do 25 minut, da se profiteroli napihnejo in zlato obarvajo.
Vzamemo jih iz pečice in v vsako kroglico na hitro naredimo luknjico na dnu, da izpustimo paro, nato jih vrnemo v pečico in pečemo še 5 minut. Pečene popolnoma ohladimo, najbolje na kuhinjski rešetki.
Če za nadev uporabimo zamrznjene maline, jih moramo najprej odtaliti. Damo jih v sekljalnik skupaj s sladkorjem in limonovim sokom ter jih gladko zmeljemo. Mešanico precedimo še skozi cedilo, da dobimo gladko omako.
Smetano čvrsto stepemo, nato vanjo vmešamo 4 žlice malinove omake. Nadev napolnimo v dresirno vrečko z nastavkom, ki je malo manjši od luknjic v profiterolih; lahko pa smetano napolnimo tudi v vrečko za zamrzovanje, ki ji nato odrežemo vogalček. Z nadevom do vrha napolnimo popolnoma ohlajene profiterole.
Čokolado nalomimo v manjšo skledo in jo raztopimo nad soparo. Pustimo, da se malo ohladi in rahlo zgosti. Vsak malinov profiterol previdno prelijemo s čokolado in posujemo z drobno nasekljanimi pistacijami in sladkorjem v prahu. Postrežemo s preostalo malinovo omako.
Nasvet
Za pripravo kuhanega testa je bolje uporabiti srednje veliko kozico, maslo pa narezati na manjše kocke, saj se tako hitreje raztopi, mleko in voda pa manj izparevata. Kuhano testo mora biti rahlo ohlajeno, preden dodamo jajca, saj sicer lahko zakrknejo.
Medtem ko se profiteroli pečejo, ne odpiramo pečice, saj se lahko sesedejo.
Pečene, vendar ne napolnjene profiterole lahko tudi shranimo; v posodi za piškote počakajo do 4 dni, v zamrzovalniku pa en mesec.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Goveji jezik s šparglji
Piščanec z ražnja v citrusni marinadi
Piščanec, odlična marinada in malo čarovnije - pa je tu odlično kosilo.