Kaj boste skuhali danes?
Torta z belo čokolado in malinami
Torta z belo čokolado in malinami
Sestavine
testo
- 200 g masla, razrezanega na koščke
- 100 g bele čokolade
- 4 velika jajca
- 200 g sladkorja
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 175 g malin (svežih ali zamrznjenih)
krema
- 200 g sesekljane bele čokolade
- 2,5 dl sladke smetane
- maslo za modla
- sladkor v prahu za posip
Aperitivo - za sladko življenje po italijansko
Po vsej Italiji pred sončnim zahodom odložijo vsakodnevne skrbi, srkajo svoj najljubši koktajl ter uživajo v klepetu in prigrizkih.
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Sestavine
testo
- 200 g masla, razrezanega na koščke
- 100 g bele čokolade
- 4 velika jajca
- 200 g sladkorja
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 175 g malin (svežih ali zamrznjenih)
krema
- 200 g sesekljane bele čokolade
- 2,5 dl sladke smetane
- maslo za modla
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva modla premera 20 cm namastimo in njuno dno obložimo s papirjem za peko. Čokolado in maslo stopimo nad soparo, tako da ju damo v ognjevarno posodo, ki jo postavimo nad ponev, v kateri rahlo vre voda, in občasno premešamo.
Moko presejemo s pecilnim praškom. Ko se čokolada in maslo stopita, posodo odstavimo in jo pustimo minuto ali dve, da se zmes ohladi. Nato z električnim mešalnikom vmešamo jajca in sladkor. Dodamo še moko s pecilnim praškom in maline.
Zmes previdno vlijemo v modla in pečemo 20 do 25 minut, da postane testo zlato rjavo. Nato naredimo test z zobotrebcem, da se prepričamo, ali je testo pečeno. Z zobotrebcem prebodemo testo, in če ostane čist, je sladica pečena (maline lahko pustijo sled, saj so sočne). Biskvita vzamemo iz pečice in ju še 10 minut pustimo v modlih, da se ohladita. Potem ju zvrnemo na rešetko, da se dokončno ohladita.
Kremo pripravimo tako, da damo čokolado v ognjevarno posodo in ji prilijemo 1 dl smetane. Nato posodo postavimo nad vodno kopel in mešamo, da se čokolada stopi in dobimo gladko kremo. Posodo odstavimo in pustimo, da se krema ohladi na sobno temperaturo. Stepemo preostalo sladko smetano in jo vmešamo v ohlajeno kremo.
Ko se biskvita ohladita, enega premažemo s kremo in ga nato pokrijemo z drugim biskvitom, posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Nasvet
Če nimamo dveh enakih modlov, biskvit spečemo v nekoliko večjem modlu in čas peke podaljšamo za 5 do 10 minut. Ohlajen pečen biskvit prerežemo, obložimo s kremo in sestavimo torto.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.
Čokoladno-lešnikovo-pomarančni kolač
Ohrovtova enolončnica s krvavicami
Ohrovt in krvavice bodo v tej kombinaciji prepričali vse dvomljivce.
Jota
Poznavalci pravijo, da je jota s kislo repo edina prava. Če želite, pa jo lahko pripravite tudi s kislim zeljem.