© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki

Prava jesenska martinova pojedina

Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki

Prava jesenska martinova pojedina

Čas priprave 3 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
goska-IMG_6023000_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

  • 1 gos, težka pribl. 3,5 kg
  • 100 g olupljenega surovega kostanja
  • 60 g suhih jabolčnih krhljev
  • 200 g jušne zelenjave (korenje, čebula, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, por)
  • sol
  • 1 žlica moke
  • belo vino (po želji)
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 1 gos, težka pribl. 3,5 kg
  • 100 g olupljenega surovega kostanja
  • 60 g suhih jabolčnih krhljev
  • 200 g jušne zelenjave (korenje, čebula, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, por)
  • sol
  • 1 žlica moke
  • belo vino (po želji)

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo. Gos očistimo, solimo zunaj in znotraj, trebušno votlino pa nadevamo z jabolčnimi krhlji in kostanji (da surove kostanje laže olupimo, jih zarežemo in za nekaj minut postavimo v zelo vročo pečico). Bedra privežemo tako, da zapremo odprtino, in gos postavimo v pekač. Obložimo jo z narezano zelenjavo in prilijemo 5 dl vode. Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 170 °C in jo med stalnim polivanjem s sokom, ki se izloča med peko, pečemo še 2 uri, da se zlato rumeno obarva.

2

Pečeno gos odstranimo iz pekača in jo postavimo na toplo. Iz tekočine v pekaču odstranimo maščobo in jo prihranimo. Preostalo tekočino na plošči štedilnika izparimo. Ko v pekaču ostane le maščoba, dodamo moko in jo porjavimo. Zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut. Omako precedimo, po želji ji dolijemo malo belega vina in ponudimo k pečeni goski.

3

Goski iz trebušne votline odstranimo kostanj in krhlje ter jo postavimo na velik pladenj. Obložimo jo z mlinci, rdečim dušenim zeljem, kostanji in jabolčnimi krhlji.

Recepta za prilogi:


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.