Kaj boste skuhali danes?
Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki
Prava jesenska martinova pojedina
Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki
Prava jesenska martinova pojedina
Sestavine
- 1 gos, težka pribl. 3,5 kg
- 100 g olupljenega surovega kostanja
- 60 g suhih jabolčnih krhljev
- 200 g jušne zelenjave (korenje, čebula, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, por)
- sol
- 1 žlica moke
- belo vino (po želji)
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1 gos, težka pribl. 3,5 kg
- 100 g olupljenega surovega kostanja
- 60 g suhih jabolčnih krhljev
- 200 g jušne zelenjave (korenje, čebula, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, por)
- sol
- 1 žlica moke
- belo vino (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo. Gos očistimo, solimo zunaj in znotraj, trebušno votlino pa nadevamo z jabolčnimi krhlji in kostanji (da surove kostanje laže olupimo, jih zarežemo in za nekaj minut postavimo v zelo vročo pečico). Bedra privežemo tako, da zapremo odprtino, in gos postavimo v pekač. Obložimo jo z narezano zelenjavo in prilijemo 5 dl vode. Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 170 °C in jo med stalnim polivanjem s sokom, ki se izloča med peko, pečemo še 2 uri, da se zlato rumeno obarva.
Pečeno gos odstranimo iz pekača in jo postavimo na toplo. Iz tekočine v pekaču odstranimo maščobo in jo prihranimo. Preostalo tekočino na plošči štedilnika izparimo. Ko v pekaču ostane le maščoba, dodamo moko in jo porjavimo. Zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut. Omako precedimo, po želji ji dolijemo malo belega vina in ponudimo k pečeni goski.
Goski iz trebušne votline odstranimo kostanj in krhlje ter jo postavimo na velik pladenj. Obložimo jo z mlinci, rdečim dušenim zeljem, kostanji in jabolčnimi krhlji.