© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Smučev file z lečno omako

Smučev file z lečno omako

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Zander auf Linsenspecksauce

Sestavine

  • 4 smučevi fileji po 150 g
  • sol
  • poper
  • oljčno olje za peko
  • 50 g prekajene slanine, narezane na trakove
  • 2 drobno narezani šalotki
  • 2 drobno narezana stroka česna

lečna omaka

  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 60 g leče (blanširana v slani vodi)
  • 1 lovorov list
  • 15 žlic telečje jušne osnove
  • 15 žlic ribje jušne osnove
  • 15 žlic sladke smetane
  • 1 žlica hladnega masla
  • ščepec kajenskega popra

okras

  • 1 žlica drobno narezanega peteršilja
  • 2 žlici na kocke narezanega olupljenega paradižnika
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 4 smučevi fileji po 150 g
  • sol
  • poper
  • oljčno olje za peko
  • 50 g prekajene slanine, narezane na trakove
  • 2 drobno narezani šalotki
  • 2 drobno narezana stroka česna

lečna omaka

  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 60 g leče (blanširana v slani vodi)
  • 1 lovorov list
  • 15 žlic telečje jušne osnove
  • 15 žlic ribje jušne osnove
  • 15 žlic sladke smetane
  • 1 žlica hladnega masla
  • ščepec kajenskega popra

okras

  • 1 žlica drobno narezanega peteršilja
  • 2 žlici na kocke narezanega olupljenega paradižnika

Postopek

1

Ribje fileje rahlo začinimo s soljo in poprom. Na kožni strani jih močno popečemo na oljčnem olju; dodamo narezano slanino, šalotko in česen. Tik preden so ribji fileji pečeni, jih poberemo iz ponve in prihranimo na toplem.

2

Nato pripravimo lečno omako. Iz ponve odlijemo odvečno olje, sok od pečenja pa zalijemo z balzamičnim kisom ter dodamo lečo in lovorov list. Dodamo še telečjo in ribjo jušno osnovo. Dobro povremo, prilijemo sladko smetano in povremo do ustrezne gostote. Omako povežemo s hladnim maslom in začinimo s kajenskim poprom.

3

Ribje fileje serviramo s pripravljeno lečno omako. Preden jed ponudimo, jo okrasimo s peteršiljem in paradižnikovimi kockami.

Priljubljeni recepti

Kolač s suhim sadjem

Kakor nalašč za čajanko

1 h 15 min
Enostavno

Umazani martini

Hm, le kako je ta koktajl umazan?

5 min
Enostavno

Jagodni kolač s cimetom

1 h 30 min
Enostavno

Ohrovtova juha s kruhovimi kockami

Ohrovt je odličen za zelenjavno juho.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.