
Torta St. Honoré
Klasična francoska slaščica iz kuhanega testa
Torta St. Honoré
Klasična francoska slaščica iz kuhanega testa

Sestavine
kuhano testo
- 1,2 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 50 g masla
- 100 g moke
- 4 drobna jajca
krema
- 50 g sladkorja
- 1 jajce
- 1,5 dl mleka
- 2 lista želatine
- 2 dl sladke smetane
- 2 žlici češnjevca
- sladkor v prahu za posip
- 1 žlica rjavega sladkorja
- maslo in moka za pekač

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
kuhano testo
- 1,2 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 50 g masla
- 100 g moke
- 4 drobna jajca
krema
- 50 g sladkorja
- 1 jajce
- 1,5 dl mleka
- 2 lista želatine
- 2 dl sladke smetane
- 2 žlici češnjevca
- sladkor v prahu za posip
- 1 žlica rjavega sladkorja
- maslo in moka za pekač
Postopek
Kuhano testo pripravimo tako, da vodo s sladkorjem, soljo in maslom zavremo, nato pa odstavimo. V vročo vodo naenkrat vsipamo moko in s kuhalnico mešamo tako dolgo, da se masa loči od posode. Testeno maso preložimo v skledo za stepanje in med nenehnim mešanjem dodajamo jajca. Testo gladko zmešamo in pustimo, da se ohladi.

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač namažemo z maslom in potresemo z moko. Tortni obroč položimo na pekač in ga do polovice napolnimo s pripravljeno maso. Nato obroč dvignemo in odstranimo. Na tortno dno nabrizgamo iz testa primerno visok rob, poleg na pekač pa še dvanajst princesk. Torto in princeske spečemo v prej ogreti pečic do zlatorjave barve.

Za kremo namočimo liste želatine v hladni vodi. Sladkor, jajce in mleko zgostimo med stalnim mešanjem v kozici na blagem ognju. V toplo mlečno zmes vmešamo dobro ožeto želatino, nato pa maso ohladimo. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo s češnjevcem previdno vmešamo v ohlajeno maso.
Pečenim in ohlajenim princeskam odrežemo dna in jih napolnimo s pripravljeno kremo. S preostalo kremo premažemo tortno dno. Nadevane princeske zložimo na rob torte in rahlo potresemo s sladkorjem v prahu. Površino torte potresemo z rjavim sladkorjem. Torto razrežemo in ponudimo.
Nasvet
Oglejte si tudi podroben postopek priprave kuhanega testa med kuharskimi tehnikami!