Kaj boste skuhali danes?
Srčasti eklerji z jagodno kremo
Srčasti eklerji z jagodno kremo
Sestavine
krema
- 3 listi želatine
- 250 g jagod
- 5 žlic sladkorja v prahu
- 2,5 dl sladke smetane
testo
- 2,5 dl vode
- 50 g masla
- ščepec soli
- 150 g moke
- 4 jajca
- 1 žlička pecilnega praška
- sladkor v prahu za posip
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sezona citrusov: sveže ideje za kolače
Sezona citrusov s seboj prinaša čudovite arome in svežino – ujemimo jo v slastnih kolačih.
Sestavine
krema
- 3 listi želatine
- 250 g jagod
- 5 žlic sladkorja v prahu
- 2,5 dl sladke smetane
testo
- 2,5 dl vode
- 50 g masla
- ščepec soli
- 150 g moke
- 4 jajca
- 1 žlička pecilnega praška
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Najprej pripravimo kremo. Želatino namočimo v hladni vodi. Jagode operemo in očistimo. Dobro polovico jagod (150 g) zmešamo v kašo s 4 žlicami sladkorja v prahu. Preostale jagode narežemo na rezine.
Želatino dobro ožmemo, raztopimo v vodni kopeli in vmešamo v jagodno kašo. Sladko smetano čvrsto stepemo s preostalim sladkorjem v prahu in prav tako vmešamo v jagodno kašo. Kremo damo za pol ure v hladilnik.
Testo pripravimo tako, da v kozici zavremo vodo z maslom in soljo. V vrelo vodo potem naenkrat vsipamo moko in s kuhalnico mešamo toliko časa, da se masa loči od dna kozice. Posodo odstavimo s kuhališča in vmešamo eno jajce. Ko se testo ohladi, postopoma vmešamo še preostala jajca. Nazadnje vmešamo pecilni prašek.
Testo napolnimo v brizgalno vrečko z velikim zvezdastim nastavkom in na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, nabrizgamo srčke. Pečemo jih v prej ogreti pečici pri 170 °C približno pol ure. Ko se eklerji ohladijo, jih z žagastim nožem prečno prerežemo, napolnimo s kremo in jagodami ter po želji potresemo s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Oglejte si tudi tehniko priprave kuhanega testa korak za korakom.