Kaj boste skuhali danes?
Kruhova solata fatuš s kvinojo in sirom za žar
Libanonska solata, popolna za vroče dni
Kruhova solata fatuš s kvinojo in sirom za žar
Libanonska solata, popolna za vroče dni
Sestavine
- 2 polnozrnata kruhka pita
- 5 žlic oljčnega olja
- 60 g kvinoje
- 350 g srednje velikih paradižnikov
- 1 velika kumara
- 4 mlade čebulice
- sok 2 limon
- 1 strok česna
- nekaj vejic mete
- majhen šopek kopra
- 250 g sira za žar
- sol in poper
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 2 polnozrnata kruhka pita
- 5 žlic oljčnega olja
- 60 g kvinoje
- 350 g srednje velikih paradižnikov
- 1 velika kumara
- 4 mlade čebulice
- sok 2 limon
- 1 strok česna
- nekaj vejic mete
- majhen šopek kopra
- 250 g sira za žar
- sol in poper
Postopek
Kvinojo temeljito splaknemo pod tekočo vodo. Damo jo v 1,5 dl vrele, rahlo oslajene vode in jo kuhamo 15 minut, nato jo damo na stran, da nabrekne in se ohladi.
Močno segrejemo žar v pečici. Kruhka pita nalomimo na koščke, pomešamo z 1 žlico olja in razporedimo na velik plitev pekač. Postavimo pod žar za 3 do 4 minute, da se koščki kruha zlato rjavo in hrustljavo zapečejo; na sredini peke jih obrnemo. Postavimo na stran, da se ohladijo.
Paradižnik narežemo na krhlje, kumaro po dolgem razpolovimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na rezine, mlade čebulice narežemo na kolobarčke, metine lističe in koper sesekljamo. Sir za žar narežemo na rezine.
V skledici z metlico zmešamo preostalo olje, limonov sok, strt česen, sol in poper. Na visoki temperaturi segrejemo rebrasto ali navadno oplasteno ponev in v njej pečemo sir 1 do 2 minuti na vsaki strani, da je malce ožgan.
Zmešamo kvinojo, paradižnik, kumaro, mlado čebulico, večino zelišč in preliv. Solimo in popramo po okusu. Solato preložimo na servirni krožnik in jo obložimo s sirom, kruhki ter preostalimi zelišči.
Nasvet
Fatuš (fattoush) je solata, ki izvira iz Sirije in Libanona. Pripravljena je iz več vrst sezonske zelenjave, ki jo le grobo narežemo, zelišč in popečenih koščkov kruha. Različic je nešteto, zato tudi sami lahko ustvarimo svojo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.