
Sestavine
- 1 velika neškropljena limona
- 2 ½ žličke oljčnega olja
- 1 žlica začimbne mešanice za'atar
- 2 kruhka pita
- 200 g pečenega govejega steaka
- 600 g mešanih paradižnikov
- 1 majhna kumara
- 100 g oliv kalamata
- 100 g mladega sira
- majhen šopek mete
- sol in poper
- ekstra deviško oljčno olje za zabelo

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1 velika neškropljena limona
- 2 ½ žličke oljčnega olja
- 1 žlica začimbne mešanice za'atar
- 2 kruhka pita
- 200 g pečenega govejega steaka
- 600 g mešanih paradižnikov
- 1 majhna kumara
- 100 g oliv kalamata
- 100 g mladega sira
- majhen šopek mete
- sol in poper
- ekstra deviško oljčno olje za zabelo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Limono narežemo na tanke kolute, te pa še razpolovimo in rezine zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokapamo s ½ žlice oljčnega olja, postavimo na najvišje vodilo pečice in pečemo 15 do 20 minut, da limona sprosti svoje naravne sladkorje, se lupina zmehča in rahlo karamelizira. Med peko smo pozorni – morda bo treba sredi peke obrniti pekač, da bodo rezine enakomerno pečene.
Medtem preostalo olje v skledi zmešamo z začimbno mešanico za’atar, nato priložimo natrgan kruh pita in ga z rokami povaljamo v začinjenem olju. Kruhke zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih postavimo v pečico za 15 do 20 minut, da se zlato obarvajo in zahrustajo.
Kakih 5 minut, preden so limonove rezine pečene, steak narežemo na tanke rezine, jih zavijemo v folijo in damo v pečico, da se pogrejejo.
Majhne paradižničke pustimo cele, večje razpolovimo ali narežemo na krhlje. Kumaro razpolovimo in narežemo na rezine. Olive izkoščičimo in grobo narežemo. Sir nadrobimo, metine lističe grobo nasekljamo. Te sestavine zmešamo v veliki skledi, dodamo brizg ekstra deviškega oljčnega olja, solimo in popramo (olive in sir so že slani, zato solimo z lahko roko).
Dodamo pečene limonove rezine, začinjen kruh in pogret steak, zmešamo z rokami in razporedimo na velik servirni krožnik (ali pa razdelimo na porcijske krožnike).
Nasvet
Za ta recept lahko olje preprosto zmešamo z žličko sezama, po ščepcem suhega origana, majarona in timijana ter malo soli in popra.
Za'atar
Za’atar je bližnjevzhodna mešanica začimb, najpogosteje origana in timijana, lahko tudi majarona, sezamovih semen in soli. Zelo pogosto vsebuje tudi posušen sumak (rujeve jagode), druge različice pa tudi druge začimbe, na primer kumino, kumin, koromačeva ali koriandrova semena …