
Sestavine
- 1 velika neškropljena limona
- 2 ½ žličke oljčnega olja
- 1 žlica začimbne mešanice za'atar
- 2 kruhka pita
- 200 g pečenega govejega steaka
- 600 g mešanih paradižnikov
- 1 majhna kumara
- 100 g oliv kalamata
- 100 g mladega sira
- majhen šopek mete
- sol in poper
- ekstra deviško oljčno olje za zabelo

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 1 velika neškropljena limona
- 2 ½ žličke oljčnega olja
- 1 žlica začimbne mešanice za'atar
- 2 kruhka pita
- 200 g pečenega govejega steaka
- 600 g mešanih paradižnikov
- 1 majhna kumara
- 100 g oliv kalamata
- 100 g mladega sira
- majhen šopek mete
- sol in poper
- ekstra deviško oljčno olje za zabelo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Limono narežemo na tanke kolute, te pa še razpolovimo in rezine zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokapamo s ½ žlice oljčnega olja, postavimo na najvišje vodilo pečice in pečemo 15 do 20 minut, da limona sprosti svoje naravne sladkorje, se lupina zmehča in rahlo karamelizira. Med peko smo pozorni – morda bo treba sredi peke obrniti pekač, da bodo rezine enakomerno pečene.
Medtem preostalo olje v skledi zmešamo z začimbno mešanico za’atar, nato priložimo natrgan kruh pita in ga z rokami povaljamo v začinjenem olju. Kruhke zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih postavimo v pečico za 15 do 20 minut, da se zlato obarvajo in zahrustajo.
Kakih 5 minut, preden so limonove rezine pečene, steak narežemo na tanke rezine, jih zavijemo v folijo in damo v pečico, da se pogrejejo.
Majhne paradižničke pustimo cele, večje razpolovimo ali narežemo na krhlje. Kumaro razpolovimo in narežemo na rezine. Olive izkoščičimo in grobo narežemo. Sir nadrobimo, metine lističe grobo nasekljamo. Te sestavine zmešamo v veliki skledi, dodamo brizg ekstra deviškega oljčnega olja, solimo in popramo (olive in sir so že slani, zato solimo z lahko roko).
Dodamo pečene limonove rezine, začinjen kruh in pogret steak, zmešamo z rokami in razporedimo na velik servirni krožnik (ali pa razdelimo na porcijske krožnike).
Nasvet
Za ta recept lahko olje preprosto zmešamo z žličko sezama, po ščepcem suhega origana, majarona in timijana ter malo soli in popra.
Za'atar
Za’atar je bližnjevzhodna mešanica začimb, najpogosteje origana in timijana, lahko tudi majarona, sezamovih semen in soli. Zelo pogosto vsebuje tudi posušen sumak (rujeve jagode), druge različice pa tudi druge začimbe, na primer kumino, kumin, koromačeva ali koriandrova semena …