Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 velika neškropljena limona
- 2 ½ žličke oljčnega olja
- 1 žlica začimbne mešanice za'atar
- 2 kruhka pita
- 200 g pečenega govejega steaka
- 600 g mešanih paradižnikov
- 1 majhna kumara
- 100 g oliv kalamata
- 100 g mladega sira
- majhen šopek mete
- sol in poper
- ekstra deviško oljčno olje za zabelo
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 1 velika neškropljena limona
- 2 ½ žličke oljčnega olja
- 1 žlica začimbne mešanice za'atar
- 2 kruhka pita
- 200 g pečenega govejega steaka
- 600 g mešanih paradižnikov
- 1 majhna kumara
- 100 g oliv kalamata
- 100 g mladega sira
- majhen šopek mete
- sol in poper
- ekstra deviško oljčno olje za zabelo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Limono narežemo na tanke kolute, te pa še razpolovimo in rezine zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokapamo s ½ žlice oljčnega olja, postavimo na najvišje vodilo pečice in pečemo 15 do 20 minut, da limona sprosti svoje naravne sladkorje, se lupina zmehča in rahlo karamelizira. Med peko smo pozorni – morda bo treba sredi peke obrniti pekač, da bodo rezine enakomerno pečene.
Medtem preostalo olje v skledi zmešamo z začimbno mešanico za’atar, nato priložimo natrgan kruh pita in ga z rokami povaljamo v začinjenem olju. Kruhke zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih postavimo v pečico za 15 do 20 minut, da se zlato obarvajo in zahrustajo.
Kakih 5 minut, preden so limonove rezine pečene, steak narežemo na tanke rezine, jih zavijemo v folijo in damo v pečico, da se pogrejejo.
Majhne paradižničke pustimo cele, večje razpolovimo ali narežemo na krhlje. Kumaro razpolovimo in narežemo na rezine. Olive izkoščičimo in grobo narežemo. Sir nadrobimo, metine lističe grobo nasekljamo. Te sestavine zmešamo v veliki skledi, dodamo brizg ekstra deviškega oljčnega olja, solimo in popramo (olive in sir so že slani, zato solimo z lahko roko).
Dodamo pečene limonove rezine, začinjen kruh in pogret steak, zmešamo z rokami in razporedimo na velik servirni krožnik (ali pa razdelimo na porcijske krožnike).
Nasvet
Za ta recept lahko olje preprosto zmešamo z žličko sezama, po ščepcem suhega origana, majarona in timijana ter malo soli in popra.
Za'atar
Za’atar je bližnjevzhodna mešanica začimb, najpogosteje origana in timijana, lahko tudi majarona, sezamovih semen in soli. Zelo pogosto vsebuje tudi posušen sumak (rujeve jagode), druge različice pa tudi druge začimbe, na primer kumino, kumin, koromačeva ali koriandrova semena …
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.