Kaj boste skuhali danes?
Rižota s šunko, sirom in grahom
Kako porabiti velikonočno šunko?
Rižota s šunko, sirom in grahom
Kako porabiti velikonočno šunko?
Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 nasekljana čebula
- 2 drobno nasekljana stroka česna
- 300 g riža za rižote
- 1 1⁄4 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 150 g zamrznjenega graha
- 180 g velikonočne šunke
- 2 žlički ostre angleške gorčice
- 3 žlice maskarponeja
- 100 g naribanega zorjenega sira čedar in še malo, ko postrežemo (po želji)
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 nasekljana čebula
- 2 drobno nasekljana stroka česna
- 300 g riža za rižote
- 1 1⁄4 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 150 g zamrznjenega graha
- 180 g velikonočne šunke
- 2 žlički ostre angleške gorčice
- 3 žlice maskarponeja
- 100 g naribanega zorjenega sira čedar in še malo, ko postrežemo (po želji)
Postopek
V veliki težki ognjevarni kozici segrejemo olje in na njem pražimo nasekljano čebulo 5 minut na srednji temperaturi, da se zmehča. Primešamo drobno nasekljan česen in riž ter pražimo še 30 sekund do 1 minuto. Prilijemo jušno osnovo in zavremo, nato kozico pokrijemo in na srednji temperaturi kuhamo približno 15 minut, medtem občasno pomešamo, da je riž skoraj kuhan.
Dodamo grah, na kocke narezano šunko, gorčico, maskarpone in sir ter kuhamo še nekaj minut, da je riž ravno prav kuhan in se sir stopi. Po potrebi še solimo in popramo ter postrežemo z naribanim sirom za posipanje.