© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rižota s šunko, sirom in grahom

Kako porabiti velikonočno šunko?

Rižota s šunko, sirom in grahom

Kako porabiti velikonočno šunko?

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Rižota s šunko, sirom in grahom

Sestavine

  • 1 žlica olja
  • 1 nasekljana čebula
  • 2 drobno nasekljana stroka česna
  • 300 g riža za rižote
  • 1 1⁄4 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 150 g zamrznjenega graha
  • 180 g velikonočne šunke
  • 2 žlički ostre angleške gorčice
  • 3 žlice maskarponeja
  • 100 g naribanega zorjenega sira čedar in še malo, ko postrežemo (po želji)
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 1 žlica olja
  • 1 nasekljana čebula
  • 2 drobno nasekljana stroka česna
  • 300 g riža za rižote
  • 1 1⁄4 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 150 g zamrznjenega graha
  • 180 g velikonočne šunke
  • 2 žlički ostre angleške gorčice
  • 3 žlice maskarponeja
  • 100 g naribanega zorjenega sira čedar in še malo, ko postrežemo (po želji)

Postopek

1

V veliki težki ognjevarni kozici segrejemo olje in na njem pražimo nasekljano čebulo 5 minut na srednji temperaturi, da se zmehča. Primešamo drobno nasekljan česen in riž ter pražimo še 30 sekund do 1 minuto. Prilijemo jušno osnovo in zavremo, nato kozico pokrijemo in na srednji temperaturi kuhamo približno 15 minut, medtem občasno pomešamo, da je riž skoraj kuhan.

2

Dodamo grah, na kocke narezano šunko, gorčico, maskarpone in sir ter kuhamo še nekaj minut, da je riž ravno prav kuhan in se sir stopi. Po potrebi še solimo in popramo ter postrežemo z naribanim sirom za posipanje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.