
Gaspačo – hladna juha za vroče poletne dni
Osvežilna hladna španska juha je za po vrhu še polna vitaminov!
Gaspačo – hladna juha za vroče poletne dni
Osvežilna hladna španska juha je za po vrhu še polna vitaminov!

Sestavine
- ½ bele bagete brez skorje
- 3 stroki česna
- 2 žlici šerijevega kisa
- 1 žlička sladkorja
- 1 kg podolgovatih paradižnikov (san marzano)
- 1 dl ekstra deviškega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- ½ kumare
- ½ rdeče paprike
- sol
- poper

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- ½ bele bagete brez skorje
- 3 stroki česna
- 2 žlici šerijevega kisa
- 1 žlička sladkorja
- 1 kg podolgovatih paradižnikov (san marzano)
- 1 dl ekstra deviškega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- ½ kumare
- ½ rdeče paprike
- sol
- poper
Postopek
Bageto za minuto namočimo v vodi, nato jo ožmemo in tekočino zavržemo. Olupimo česen, paradižnike narežemo na četrtine, čebulo in kumaro nasekljamo, papriki pa najprej odstranimo semena, nato jo prav tako nasekljamo.
V multipraktiku z mešamo kruh, česen, kis, sladkor in polovico paradižnika, da dobimo skoraj gladko maso. Dodamo preostale paradižnike in ponovno miksamo, dokler ne dobimo gladke juhe.
V delujoči multipraktik počasi prilivamo olje. Začinimo s soljo in poprom, nato juho prelijemo v vrč, pokrijemo in hladimo vsaj 3 ure. Juho postrežemo v kozarcih in ji dodamo nasekljano rdečo čebulo, kumaro in rdečo papriko.