© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Grška pomarančna pita

Portokalopita

Grška pomarančna pita

Portokalopita

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
grska pomarancna pita

Sestavine

  • 450 g vlečenega testa (najbolje tanko grško testo filo)
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička cimeta
  • 2 žlici sladkorja

nadev

  • 5 jajc
  • 1 skodelica (2 dl) sladkorja
  • 1 skodelica sončničnega olja
  • 250 g grškega jogurta
  • drobno naribana lupina 2 pomaranč
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • 2 žlici žganja metaksa
  • ½ skodelice rozin

preliv

  • 1,5 skodelice sladkorja
  • 1,5 skodelice vode
  • sok 2 sočnih pomaranč
  • lupina 1 pomaranče
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 450 g vlečenega testa (najbolje tanko grško testo filo)
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička cimeta
  • 2 žlici sladkorja

nadev

  • 5 jajc
  • 1 skodelica (2 dl) sladkorja
  • 1 skodelica sončničnega olja
  • 250 g grškega jogurta
  • drobno naribana lupina 2 pomaranč
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • 2 žlici žganja metaksa
  • ½ skodelice rozin

preliv

  • 1,5 skodelice sladkorja
  • 1,5 skodelice vode
  • sok 2 sočnih pomaranč
  • lupina 1 pomaranče

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Žličko cimeta primešamo dvema žlicama sladkorja, maslo stopimo. Dve tretjini listov testa premažemo s stopljenim maslom, jih zmečkamo in položimo drugega poleg drugega v namaščen pekač, posujemo z mešanico sladkorja in cimeta, prestavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut.

2

Nadev pripravimo tako, da v globlji posodi z ročnim mešalnikom penasto zmešamo jajca s sladkorjem, dodamo preostale sestavine in ponovno premešamo. Na koncu dodamo še žganje metaksa in rozine.

3

Preostale liste testa raztrgamo na manjše kose in jih vmešamo v pripravljeno maso za nadev. Nadev prelijemo po pečenem testu, pekač ponovno postavimo v pečico in pečemo še 30 minut.

4

Preliv pripravimo tako, da damo vse sestavine v posodo in jih zakuhamo. Preliv ohladimo in z njim prelijemo še toplo pito. Če je pita že ohlajena, jo prelijemo z vročim sirupom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.