Kaj boste skuhali danes?
Peresniki s piščancem, olivno pasto in stročjim fižolom
Krepka in aromatična pašta, ki jo povzdignejo olivna pasta tapenada, slani sardoni in čili.
Peresniki s piščancem, olivno pasto in stročjim fižolom
Krepka in aromatična pašta, ki jo povzdignejo olivna pasta tapenada, slani sardoni in čili.
Sestavine
- 2 kosa piščančjih prsi brez kože
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja in še malo za premaz
- 200 g odcejenih črnih oliv kalamata iz slanice
- 4 slani fileji sardonov (inčunov)
- 300 g peresnikov
- 500 g zelenega stročjega fižola
- 4 stroki česna
- 1 rdeč čili
- 250 g češnjevih paradižnikov
- pest listov bazilike
- sol
- poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 2 kosa piščančjih prsi brez kože
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja in še malo za premaz
- 200 g odcejenih črnih oliv kalamata iz slanice
- 4 slani fileji sardonov (inčunov)
- 300 g peresnikov
- 500 g zelenega stročjega fižola
- 4 stroki česna
- 1 rdeč čili
- 250 g češnjevih paradižnikov
- pest listov bazilike
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščančje prsi premažemo s kančkom olja, solimo, popramo in pečemo približno 20 minut, da se spečejo.
Medtem damo izkoščičene olive, fileje sardonov in 2 žlici olja v visoko posodo in jih s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo grobo pasto (to lahko storimo tudi z multipraktikom).
Stročji fižol očistimo in poševno narežemo na kose. V vreli slani vodi kuhamo peresnike 5 minut, nato dodamo stročji fižol in kuhamo še 5 do 8 minut, da je oboje kuhano al dente. Odcedimo.
Piščančje prsi natrgamo ali narežemo na kose, velike za grižljaj. Česen in čili nasekljamo, čiliju odstranimo semena, če ne želimo zelo pekoče jedi. Paradižnik razpolovimo. V voku ali globoki ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo česen in čili ter ob mešanju pražimo 1 minuto. Priložimo paradižnik in pražimo še 5 minut, da se zmehča. Dodamo olivno pasto, peresnike s fižolom in piščanca ter vse premešamo. Začinimo s soljo in poprom, vmešamo liste bazilike in postrežemo.
Priljubljeni recepti
Trska z olivami in hrustljavo panceto
Trska iz enega pekača bo odlična za hitro kosilo ali večerjo
Smash burger
To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.