
Kutinova pita z oblogo iz ovsenih kosmičev
Ta prava jesenska pita
Kutinova pita z oblogo iz ovsenih kosmičev
Ta prava jesenska pita

Sestavine
kutin pire
- 1 kg očiščenih in narezanih kutin
- 180 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- lupina in sok ½ limone
- 2 žlici koruznega škroba
krhko testo
- 140 g masla
- 200 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 70 g sladkorja
- lupinica 1 limone
- 1 jajce in 1 rumenjak
obloga
- 100 g moke
- 75 g ovsenih kosmičev
- 75 g sladkorja
- ščepec soli
- 150 g masla
- fižol za slepo peko

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
kutin pire
- 1 kg očiščenih in narezanih kutin
- 180 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- lupina in sok ½ limone
- 2 žlici koruznega škroba
krhko testo
- 140 g masla
- 200 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 70 g sladkorja
- lupinica 1 limone
- 1 jajce in 1 rumenjak
obloga
- 100 g moke
- 75 g ovsenih kosmičev
- 75 g sladkorja
- ščepec soli
- 150 g masla
- fižol za slepo peko
Postopek
Narezane kutine damo v kozico, prilijemo 3,5 dl vode, pokrijemo in jih kuhljamo eno uro oziroma tako dolgo, da spremenijo barvo in postanejo kašaste, nato kozico odstavimo, kutine malo ohladimo in jih s paličnim mešalnikom gladko zmešamo v pire. Pire skozi sito pretlačimo v čisto ponev, dodamo sladkor, cimet, naribano limonovo lupinico in limonov sok. Pire kuhljamo, da se pokuha na dve tretjini. Škrob zmešamo z malo vode in ga vmešamo v pire. Mešamo tako dolgo, da se pire zgosti, nato ga odstavimo z ognja in ohladimo.
Testo pripravimo tako, da v zmes moke in mandljev vtremo na kocke narezano maslo, dodamo sladkor in limonovo lupinico, nato pa še jajce in rumenjak. Hitro zgnetemo testo, ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na hladno za 15 minut.
Pečico segrejemo na 160 °C. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in z njim obložimo model za pite s premerom 22 cm. Odvečno testo odrežemo in model spet postavimo za 15 minut na hladno. Nato testo pokrijemo s papirjem za peko, vanj vsujemo fižol za slepo peko in pečemo 20 minut. Odstranimo papir in fižol ter osnovo za pito pečemo še 15 minut, nato jo vzamemo iz pečice in ohladimo.
Temperaturo v pečici povečamo na 180 °C. Medtem naredimo oblogo. V skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče, sladkor in ščepec soli, dodamo na kocke narezano maslo in ga zdrobimo v moko, tako da dobimo poljubno velike maslene drobtine.
V nekoliko ohlajeno osnovo naložimo kutinov pire, nanj razporedimo pripravljene drobtine in pito pečemo še 25 do 30 minut, da se drobtine zlato obarvajo in začne pire brbotati ob robovih.