Kaj boste skuhali danes?
Kutinova pita z oblogo iz ovsenih kosmičev
Ta prava jesenska pita
Kutinova pita z oblogo iz ovsenih kosmičev
Ta prava jesenska pita
Sestavine
kutin pire
- 1 kg očiščenih in narezanih kutin
- 180 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- lupina in sok ½ limone
- 2 žlici koruznega škroba
krhko testo
- 140 g masla
- 200 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 70 g sladkorja
- lupinica 1 limone
- 1 jajce in 1 rumenjak
obloga
- 100 g moke
- 75 g ovsenih kosmičev
- 75 g sladkorja
- ščepec soli
- 150 g masla
- fižol za slepo peko
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
kutin pire
- 1 kg očiščenih in narezanih kutin
- 180 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- lupina in sok ½ limone
- 2 žlici koruznega škroba
krhko testo
- 140 g masla
- 200 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 70 g sladkorja
- lupinica 1 limone
- 1 jajce in 1 rumenjak
obloga
- 100 g moke
- 75 g ovsenih kosmičev
- 75 g sladkorja
- ščepec soli
- 150 g masla
- fižol za slepo peko
Postopek
Narezane kutine damo v kozico, prilijemo 3,5 dl vode, pokrijemo in jih kuhljamo eno uro oziroma tako dolgo, da spremenijo barvo in postanejo kašaste, nato kozico odstavimo, kutine malo ohladimo in jih s paličnim mešalnikom gladko zmešamo v pire. Pire skozi sito pretlačimo v čisto ponev, dodamo sladkor, cimet, naribano limonovo lupinico in limonov sok. Pire kuhljamo, da se pokuha na dve tretjini. Škrob zmešamo z malo vode in ga vmešamo v pire. Mešamo tako dolgo, da se pire zgosti, nato ga odstavimo z ognja in ohladimo.
Testo pripravimo tako, da v zmes moke in mandljev vtremo na kocke narezano maslo, dodamo sladkor in limonovo lupinico, nato pa še jajce in rumenjak. Hitro zgnetemo testo, ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na hladno za 15 minut.
Pečico segrejemo na 160 °C. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in z njim obložimo model za pite s premerom 22 cm. Odvečno testo odrežemo in model spet postavimo za 15 minut na hladno. Nato testo pokrijemo s papirjem za peko, vanj vsujemo fižol za slepo peko in pečemo 20 minut. Odstranimo papir in fižol ter osnovo za pito pečemo še 15 minut, nato jo vzamemo iz pečice in ohladimo.
Temperaturo v pečici povečamo na 180 °C. Medtem naredimo oblogo. V skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče, sladkor in ščepec soli, dodamo na kocke narezano maslo in ga zdrobimo v moko, tako da dobimo poljubno velike maslene drobtine.
V nekoliko ohlajeno osnovo naložimo kutinov pire, nanj razporedimo pripravljene drobtine in pito pečemo še 25 do 30 minut, da se drobtine zlato obarvajo in začne pire brbotati ob robovih.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata iz redkvic, jabolk in orehov s sirom z žara
Palačinke s sirovim nadevom
Po veliki noči se bi brez težav navadili na krepke pozne zajtrke, mar ne?
Jagodni šodo z marsalo
Le nekaj sestavin - pa tak užitek: šodo z marsalo in jagodami.
Velikonočni topli sendvič s šunko in jajcem
Tudi za tople sendviče se spodobi, da jih praznično prilagodimo in naredimo še okusnejše.