
Sestavine
- 400 g krhkega testa
- moka za delovno površino
- 100 g komaj odtajanih zamrznjenih malin
- 25 g mandljevih lističev
mandljeva obloga
- 75 g moke
- 75 g mletih mandljev
- 150 g sladkorja (ali sladila ksilitol)
- 150 g zmehčanega masla
- 1 žlička pecilnega praška
- ½ žličke mandljeve arome
- 3 velika jajca

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 400 g krhkega testa
- moka za delovno površino
- 100 g komaj odtajanih zamrznjenih malin
- 25 g mandljevih lističev
mandljeva obloga
- 75 g moke
- 75 g mletih mandljev
- 150 g sladkorja (ali sladila ksilitol)
- 150 g zmehčanega masla
- 1 žlička pecilnega praška
- ½ žličke mandljeve arome
- 3 velika jajca
Postopek
Krhko testo tanko razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini, nato z njim obložimo dno in obod oplastenega modla za pite s snemljivim obodom in premerom 25 cm. Malo testa lahko visi čez rob, če ga je veliko, pa ga obrežemo. Dno prepikamo z vilicami in za 20 minut postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo velik plitev pekač, da se segreje.
Krhko testo v modlu obložimo s papirjem za peko, vanj vsujemo suh fižol in model postavimo na razgret pekač v pečici ter pečemo 10 minut. Zaradi neposredne vročine pekača dno pite ne bo vlažno. Previdno odstranimo papir s fižolom in pečemo še 3 minute, da se testena podlaga speče. Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 °C.
Za mandljevo oblogo damo vse sestavine v veliko skledo in z električnim mešalnikom (ali v multipraktiku) dobro stepemo. Na krhko testo natresemo maline, čez razporedimo mandljevo oblogo in površino zgladimo z nožem. Posujemo z mandljevimi lističi in pečemo 30 do 40 minut, da se zlato obarva in učvrsti. Z ostrim nožem pazljivo obrežemo odvečno testo, ki gleda čez rob, in postrežemo.
Nasvet
Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo multipraktika damo 220 g gladke moke, 110 g na koščke narezanega hladnega masla in 25 g sladkorja. Multipraktik vključimo, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se masa sprime v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodamo malo mleka. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo kepo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za najmanj pol ure v hladilnik.