
Klobučki s parmezanovim nadevom v juhi
Cappelleti alla parmigiana, kot jih pripravi mojster Cristian Broglia
Klobučki s parmezanovim nadevom v juhi
Cappelleti alla parmigiana, kot jih pripravi mojster Cristian Broglia

Sestavine
testo
- 600 g gladke moke
- 6 jajc
kokošja bistra juha
- sol
- ½ kokoši (brez drobovine)
- ½ kopuna (brez drobovine)
- 150 g govejih rebrc
- 50 g korenja
- 20 g zelene
- 40 g bele čebule
- 1 lovorov list
nadev
- 500 g suhega kruha
- 250 g parmezana (parmigiano reggiano)
- 100 g masla
- 3 jajca
- 2 rumenjaka
- 50–80 g kokošje bistre juhe
- muškatni orešek

Kako postreči burrato? Ideje za popolne poletne krožnike
Burrata velja za kraljico italijanskih sirov in prav je tako. S poletnim paradižnikom, baziliko in oljčnim oljem je sanjska, a to ni naš edini predlog za postrežbo.

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?
Sestavine
testo
- 600 g gladke moke
- 6 jajc
kokošja bistra juha
- sol
- ½ kokoši (brez drobovine)
- ½ kopuna (brez drobovine)
- 150 g govejih rebrc
- 50 g korenja
- 20 g zelene
- 40 g bele čebule
- 1 lovorov list
nadev
- 500 g suhega kruha
- 250 g parmezana (parmigiano reggiano)
- 100 g masla
- 3 jajca
- 2 rumenjaka
- 50–80 g kokošje bistre juhe
- muškatni orešek
Postopek
Moko presejemo na delovno površino ali v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajca in dodamo sol. Z vilicami zmešamo jajca, nato postopoma pritegujemo moko z roba in jo zamesimo z jajci. Dobiti moramo čvrsto, vendar ne lepljivo testo. Na pomokani delovni površini gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko in prožno testo, to je kakih 10 minut. Če je premokro, dodamo še malo moke, če je pretrdo, pa še malo vode. Testo oblikujemo v kepo, pokrijemo s prtičem ali prosojno folijo in pustimo počivati od pol ure do 2 uri. Testo, ki dlje počiva, laže razvaljamo.
Kruh zmeljemo v drobtine. Za nadev stopimo maslo, mu dodamo drobtine, nato vmešamo še parmezan, jajca in rumenjaka. Dodamo juho, začinimo z muškatnim oreškom in po potrebi solimo. Nadev mora biti čvrst, a toliko, da se še vda ob pritisku. Oblikujemo ga v kroglice premera 2 cm.
Testo na pomokani delovni površini tanko razvaljamo in izrežemo krogce premera približno 5 cm. Na sredino vsakega položimo kroglico nadeva, nato testeni krogec preganemo, da dobimo polmesec. Zrak okrog nadeva iztisnemo, robove testa pa navlažimo, da se bolje sprimejo. Nato polmesece ovijemo okrog mezinca in vogalčka združimo in stisnemo, da se sprimeta. Pri oblikovanju si lahko pomagamo s posebnim pripomočkom za izdelavo cappellettov.

Za juho kokoš in kopuna o peremo pod hladno tekočo vodo, ju osušimo in damo v kozico. Dodamo govedino in na kockice narezano zelenjavo ter prilijemo toliko vode, da je vse pokrito. Pristavimo in pustimo, da zavre. Dodamo lovorov list in solimo. Juho nežno kuhamo 2 uri, medtem s površine pogosto posnamemo peno. Odstranimo lovorov list. Pustimo, da se ohladi, nato jo precedimo.
Kokošjo juho zavremo, priložimo cappellette in jih skuhamo al dente, trajalo bo le nekaj minut. Postrežemo jih v juhi.
Nasvet
Če kaj testa za testenine ostane, ga narežemo na rezance, posušimo in shranimo za drugo priložnost.