Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 200 g drobnega kristalnega sladkorja
- nekaj kapljic limonovega soka
- malo vode za karamel
- 100 g belega grozdja
- 100 g črnega grozdja
- šilce konjaka
- 2,5 dl mleka
- ½ vrečke praška za vaniljev puding
- 3 rumenjaki
- 1 šilce pomarančnega likerja
- 3 listi želatine
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- čokoladni ostružki
- grozdje in metini lističi za okras
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 200 g drobnega kristalnega sladkorja
- nekaj kapljic limonovega soka
- malo vode za karamel
- 100 g belega grozdja
- 100 g črnega grozdja
- šilce konjaka
- 2,5 dl mleka
- ½ vrečke praška za vaniljev puding
- 3 rumenjaki
- 1 šilce pomarančnega likerja
- 3 listi želatine
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- čokoladni ostružki
- grozdje in metini lističi za okras
Postopek
Sladkor pomešamo z limonovim sokom in 4 do 6 žlicami vode. Na blagem ognju vse skupaj zavremo in kuhamo tako dolgo, da se pojavijo mehurji in da sladkor dobi medeno barvo. Nato dodamo 3 žlice vode in premešamo. Tako pripravljen karamel prihranimo.
Grozdje operemo, osmukamo jagode, jih razpolovimo, pomešamo s konjakom in postavimo na hladno, da se grozdje prepoji.
Vaniljev puding pripravimo po navodilu iz mleka in praška. Ohlajen puding pretlačimo skozi sito. Gladko ga zmešamo s skoraj vsem karamelom (malo ga prihranimo za okras), rumenjaki in pomarančnim likerjem.
Želatino namočimo v hladno vodo, ožmemo in raztopimo v malo tople vode. Sladko smetano čvrsto stepemo in skupaj z želatino vmešamo v puding.
V kremo vmešamo še grozdje in napolnimo v modelčke, ki smo jih splaknili s hladno vodo; postavimo jih za 2 uri v zamrzovalnik, nato pa še za tri ure v hladilnik.
Pred postrežbo modelčke potopimo v vročo vodo in puding zvrnemo na krožnike. Sladico pokapamo s preostalim karamelom ter okrasimo s čokoladnimi ostružki, metinimi lističi in grozdnimi jagodami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kostanj v vaniljevem sirupu s konjakom
Kostanj v sirupi s konjakom bo imenitna priloga sladoledu
Sataraš
Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom
Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!
Kozice z limono in česnom
Zaradi srajčke iz hrustljavih drobtin in zlato zapečenih koščkov česna so tile rakci še posebno mikavni.