Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 200 g drobnega kristalnega sladkorja
- nekaj kapljic limonovega soka
- malo vode za karamel
- 100 g belega grozdja
- 100 g črnega grozdja
- šilce konjaka
- 2,5 dl mleka
- ½ vrečke praška za vaniljev puding
- 3 rumenjaki
- 1 šilce pomarančnega likerja
- 3 listi želatine
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- čokoladni ostružki
- grozdje in metini lističi za okras
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 200 g drobnega kristalnega sladkorja
- nekaj kapljic limonovega soka
- malo vode za karamel
- 100 g belega grozdja
- 100 g črnega grozdja
- šilce konjaka
- 2,5 dl mleka
- ½ vrečke praška za vaniljev puding
- 3 rumenjaki
- 1 šilce pomarančnega likerja
- 3 listi želatine
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- čokoladni ostružki
- grozdje in metini lističi za okras
Postopek
Sladkor pomešamo z limonovim sokom in 4 do 6 žlicami vode. Na blagem ognju vse skupaj zavremo in kuhamo tako dolgo, da se pojavijo mehurji in da sladkor dobi medeno barvo. Nato dodamo 3 žlice vode in premešamo. Tako pripravljen karamel prihranimo.
Grozdje operemo, osmukamo jagode, jih razpolovimo, pomešamo s konjakom in postavimo na hladno, da se grozdje prepoji.
Vaniljev puding pripravimo po navodilu iz mleka in praška. Ohlajen puding pretlačimo skozi sito. Gladko ga zmešamo s skoraj vsem karamelom (malo ga prihranimo za okras), rumenjaki in pomarančnim likerjem.
Želatino namočimo v hladno vodo, ožmemo in raztopimo v malo tople vode. Sladko smetano čvrsto stepemo in skupaj z želatino vmešamo v puding.
V kremo vmešamo še grozdje in napolnimo v modelčke, ki smo jih splaknili s hladno vodo; postavimo jih za 2 uri v zamrzovalnik, nato pa še za tri ure v hladilnik.
Pred postrežbo modelčke potopimo v vročo vodo in puding zvrnemo na krožnike. Sladico pokapamo s preostalim karamelom ter okrasimo s čokoladnimi ostružki, metinimi lističi in grozdnimi jagodami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Trska z olivami in hrustljavo panceto
Trska iz enega pekača bo odlična za hitro kosilo ali večerjo
Smash burger
To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.