Kaj boste skuhali danes?
Hrustljavo ocvrti lignji z omako aïoli z žafranom
Ocvrti lignji še nikoli niso bili boljši
Hrustljavo ocvrti lignji z omako aïoli z žafranom
Ocvrti lignji še nikoli niso bili boljši
Sestavine
- 500 g očiščenih lignjev (vrečke in lovke)
- rastlinsko olje za cvrenje
- 50 g moke
- 50 g koruznega škroba
- 1⁄4 žličke pecilnega praška
- ščep kajenskega popra
- 1⁄2 žličke soli
omaka aïoli z žafranom
- 150 g majoneze
- 1 velik strok česna
- ščep žafrana
- sok 1⁄2 limone
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 500 g očiščenih lignjev (vrečke in lovke)
- rastlinsko olje za cvrenje
- 50 g moke
- 50 g koruznega škroba
- 1⁄4 žličke pecilnega praška
- ščep kajenskega popra
- 1⁄2 žličke soli
omaka aïoli z žafranom
- 150 g majoneze
- 1 velik strok česna
- ščep žafrana
- sok 1⁄2 limone
Postopek
Lignjem odrežemo lovke in jih damo v skledo. Vrečke lignjev narežemo na kolobarje, široke približno 1 cm, in jih prav tako damo v skledo. V veliko težko kozico vlijemo olje, a naj ne sega više od dveh tretjin. Počasi ga segrejemo na nizki temperaturi.
Za omako aïoli v skledici zmešamo majonezo, drobno nariban česen, žafran in limonov sok. Postavimo na stran.
Lignje povaljamo v mešanici moke, koruznega škroba, pecilnega praška, kajenskega popra in soli. Ko olje doseže 170 °C (preverimo s kuhinjskim termometrom) oziroma ko se kocka kruha, ki jo vržemo v olje, v 30 sekundah zlato rjavo obarva, v njem v več porcijah ocvremo lignje; cvremo jih 2 minuti ali dokler se rahlo zlato ne obarvajo in postanejo hrustljavi. Preložimo jih na pladenj, obloženj s papirnatimi brisačkami. Ocvrte lignje postrežemo z omako za pomakanje.
Popestrimo aïoli
Namesto žafrana in limonovega soka lahko omaki aïoli dodamo limetin sok in čilijevo omako ali pa za pikanten zasuk vmešamo malo harise.
Fritto misto
Polovico lignjev lahko zamenjamo s kozicami, klapavicami ali koščki bele ribe. Tej mešanici cvrtja po italijansko rečemo fritto misto.