
Kaj boste skuhali danes?
Hrustljavo ocvrti lignji z omako aïoli z žafranom
Ocvrti lignji še nikoli niso bili boljši
Hrustljavo ocvrti lignji z omako aïoli z žafranom
Ocvrti lignji še nikoli niso bili boljši

Sestavine
- 500 g očiščenih lignjev (vrečke in lovke)
- rastlinsko olje za cvrenje
- 50 g moke
- 50 g koruznega škroba
- 1⁄4 žličke pecilnega praška
- ščep kajenskega popra
- 1⁄2 žličke soli
omaka aïoli z žafranom
- 150 g majoneze
- 1 velik strok česna
- ščep žafrana
- sok 1⁄2 limone

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.

Marmelada iz grozdja, ki jo boste hoteli jesti kar z žlico
Medtem ko večina grozdja že pridno prehaja iz mošta v vino, se na latniku tu in tam še najde kak grozd – spremenite ga v slasten grozdni džem, marmelado ali žele.
Sestavine
- 500 g očiščenih lignjev (vrečke in lovke)
- rastlinsko olje za cvrenje
- 50 g moke
- 50 g koruznega škroba
- 1⁄4 žličke pecilnega praška
- ščep kajenskega popra
- 1⁄2 žličke soli
omaka aïoli z žafranom
- 150 g majoneze
- 1 velik strok česna
- ščep žafrana
- sok 1⁄2 limone
Postopek
Lignjem odrežemo lovke in jih damo v skledo. Vrečke lignjev narežemo na kolobarje, široke približno 1 cm, in jih prav tako damo v skledo. V veliko težko kozico vlijemo olje, a naj ne sega više od dveh tretjin. Počasi ga segrejemo na nizki temperaturi.
Za omako aïoli v skledici zmešamo majonezo, drobno nariban česen, žafran in limonov sok. Postavimo na stran.
Lignje povaljamo v mešanici moke, koruznega škroba, pecilnega praška, kajenskega popra in soli. Ko olje doseže 170 °C (preverimo s kuhinjskim termometrom) oziroma ko se kocka kruha, ki jo vržemo v olje, v 30 sekundah zlato rjavo obarva, v njem v več porcijah ocvremo lignje; cvremo jih 2 minuti ali dokler se rahlo zlato ne obarvajo in postanejo hrustljavi. Preložimo jih na pladenj, obloženj s papirnatimi brisačkami. Ocvrte lignje postrežemo z omako za pomakanje.
Popestrimo aïoli
Namesto žafrana in limonovega soka lahko omaki aïoli dodamo limetin sok in čilijevo omako ali pa za pikanten zasuk vmešamo malo harise.
Fritto misto
Polovico lignjev lahko zamenjamo s kozicami, klapavicami ali koščki bele ribe. Tej mešanici cvrtja po italijansko rečemo fritto misto.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bučna kremna juha s kostanjem in bučnim oljem
Hrustljave ribje pogačice
Odlična večerja za otroke ali prigrizek ob večernem druženju s prijatelji
Tortice s klementinami in brusnicami
Sladko lepljivi, sadni, malce pijani in vsekakor slastni kolački