© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Vražje ribice z majonezo s pečenim česnom

Vam dišijo sardele? Tu je recept za ocvrte, ki jih postrežete z nadgrajeno majonezo.

Vražje ribice z majonezo s pečenim česnom

Vam dišijo sardele? Tu je recept za ocvrte, ki jih postrežete z nadgrajeno majonezo.

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe kot predjed
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Devilled whitebaitDevilled whitebait with roasted garlic mayo

Sestavine

  • 50 g koruznega škroba
  • 50 g riževe moke
  • 2 žlici angleške gorčice v prahu (ali manj, po okusu)
  • 2 žlici dimljene sladke mlete paprike
  • 2 žlički kajenskega popra in še malo, ko postrežemo
  • 300 g očiščenih sardel, sardonov ali drugih malih modrih rib
  • rastlinsko olje za cvrenje

česnova majoneza

  • 4 neolupljeni stroki česna
  • 1 žlica oljčnega olja
  • ščep grobe morske soli
  • 5 žlic majoneze
  • sok 1⁄2 limone
  • sol in poper

ko postrežemo

  • solni cvet za posip
  • 1 limona

Sestavine

  • 50 g koruznega škroba
  • 50 g riževe moke
  • 2 žlici angleške gorčice v prahu (ali manj, po okusu)
  • 2 žlici dimljene sladke mlete paprike
  • 2 žlički kajenskega popra in še malo, ko postrežemo
  • 300 g očiščenih sardel, sardonov ali drugih malih modrih rib
  • rastlinsko olje za cvrenje

česnova majoneza

  • 4 neolupljeni stroki česna
  • 1 žlica oljčnega olja
  • ščep grobe morske soli
  • 5 žlic majoneze
  • sok 1⁄2 limone
  • sol in poper

ko postrežemo

  • solni cvet za posip
  • 1 limona

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Za majonezo damo neolupljene stroke česna na kos aluminijaste folije, jih pokapamo z oljčnim oljem, posujemo z grobo morsko soljo in tesno zavijemo. Pečemo jih 25 do 30 minut, da se zmehčajo. Pustimo, da se ohladijo, nato meso iztisnemo iz lupinic in ga damo v skledo z majonezo, limonovim sokom ter malo soli in popra. Dobro zmešamo.

2

V skledo damo koruzni škrob, riževo moko, gorčico v prahu, papriko in kajenski poper ter dobro zmešamo. Ribice splaknemo in dobro posušimo, nato jih dodamo v skledo in dobro pomešamo, da so enakomerno obdane z začinjeno moko.

3

V kozico nalijemo toliko olja, da sega do tretjine višine, in ga segrejemo do 180 °C ali toliko, da kocka kruha, ki jo vržemo vanj, porjavi v 30 sekundah. V olju cvremo ribice v več izmenah, vsakič 4 do 5 minut ali toliko časa, da se res hrustljavo ocvrejo. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju in prihranimo v topli pečici, medtem pa ocvremo še preostale. Postrežemo jih takoj z majonezo s pečenim česnom, posute z malo solnega cveta in s krhlji limone za pokapanje.

Priljubljeni recepti

Marmelada iz rabarbare in jagod

Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.

Enostavno

Bučni kolački z rozinami

Slastni kolački, za katere vam ne bodo verjeli, da se notri skriva buča!

40 min
Enostavno

Piščančja tagina z limonami, olivami in granatnim jabolkom

Tagina (tudi tažin ali tadžin) je maroška lončena posoda s stožčastim pokrovom. Če posode nimamo, uporabimo litoželezno kozico s pokrovko.

1 h 40 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.