Kaj boste skuhali danes?
Vražje ribice z majonezo s pečenim česnom
Vam dišijo sardele? Tu je recept za ocvrte, ki jih postrežete z nadgrajeno majonezo.
Vražje ribice z majonezo s pečenim česnom
Vam dišijo sardele? Tu je recept za ocvrte, ki jih postrežete z nadgrajeno majonezo.
Sestavine
- 50 g koruznega škroba
- 50 g riževe moke
- 2 žlici angleške gorčice v prahu (ali manj, po okusu)
- 2 žlici dimljene sladke mlete paprike
- 2 žlički kajenskega popra in še malo, ko postrežemo
- 300 g očiščenih sardel, sardonov ali drugih malih modrih rib
- rastlinsko olje za cvrenje
česnova majoneza
- 4 neolupljeni stroki česna
- 1 žlica oljčnega olja
- ščep grobe morske soli
- 5 žlic majoneze
- sok 1⁄2 limone
- sol in poper
ko postrežemo
- solni cvet za posip
- 1 limona
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 50 g koruznega škroba
- 50 g riževe moke
- 2 žlici angleške gorčice v prahu (ali manj, po okusu)
- 2 žlici dimljene sladke mlete paprike
- 2 žlički kajenskega popra in še malo, ko postrežemo
- 300 g očiščenih sardel, sardonov ali drugih malih modrih rib
- rastlinsko olje za cvrenje
česnova majoneza
- 4 neolupljeni stroki česna
- 1 žlica oljčnega olja
- ščep grobe morske soli
- 5 žlic majoneze
- sok 1⁄2 limone
- sol in poper
ko postrežemo
- solni cvet za posip
- 1 limona
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Za majonezo damo neolupljene stroke česna na kos aluminijaste folije, jih pokapamo z oljčnim oljem, posujemo z grobo morsko soljo in tesno zavijemo. Pečemo jih 25 do 30 minut, da se zmehčajo. Pustimo, da se ohladijo, nato meso iztisnemo iz lupinic in ga damo v skledo z majonezo, limonovim sokom ter malo soli in popra. Dobro zmešamo.
V skledo damo koruzni škrob, riževo moko, gorčico v prahu, papriko in kajenski poper ter dobro zmešamo. Ribice splaknemo in dobro posušimo, nato jih dodamo v skledo in dobro pomešamo, da so enakomerno obdane z začinjeno moko.
V kozico nalijemo toliko olja, da sega do tretjine višine, in ga segrejemo do 180 °C ali toliko, da kocka kruha, ki jo vržemo vanj, porjavi v 30 sekundah. V olju cvremo ribice v več izmenah, vsakič 4 do 5 minut ali toliko časa, da se res hrustljavo ocvrejo. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju in prihranimo v topli pečici, medtem pa ocvremo še preostale. Postrežemo jih takoj z majonezo s pečenim česnom, posute z malo solnega cveta in s krhlji limone za pokapanje.
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Marmelada iz rabarbare in jagod
Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.
Bučni kolački z rozinami
Slastni kolački, za katere vam ne bodo verjeli, da se notri skriva buča!
Piščančja tagina z limonami, olivami in granatnim jabolkom
Tagina (tudi tažin ali tadžin) je maroška lončena posoda s stožčastim pokrovom. Če posode nimamo, uporabimo litoželezno kozico s pokrovko.