© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ribji ocvrtki s čilijevo-medeno pomako

Še ena v vrsti odličnih idej, kako porabiti ostanke krompirjevega pireja. Nič naj ne gre v nič!

Ribji ocvrtki s čilijevo-medeno pomako

Še ena v vrsti odličnih idej, kako porabiti ostanke krompirjevega pireja. Nič naj ne gre v nič!

Čas priprave 50 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb (približno 24 ocvrtkov)
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 500 g trske ali filejev druge ribe s čvrstim belim mesom
  • 500 g mrzlih ostankov krompirjevega pireja
  • 4 stroki česna
  • šopek mlade čebule
  • majhen šopek kopra
  • 1 bio limeta
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 3 velika jajca
  • 4 zvrhane žlice moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • velik ščep soli in popra
  • rastlinsko olje za cvrenje

pomaka

  • 2 žlici čilijeve omake
  • 4 žlice medu

Sestavine

  • 500 g trske ali filejev druge ribe s čvrstim belim mesom
  • 500 g mrzlih ostankov krompirjevega pireja
  • 4 stroki česna
  • šopek mlade čebule
  • majhen šopek kopra
  • 1 bio limeta
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 3 velika jajca
  • 4 zvrhane žlice moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • velik ščep soli in popra
  • rastlinsko olje za cvrenje

pomaka

  • 2 žlici čilijeve omake
  • 4 žlice medu

Postopek

1

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Ribo položimo v oplasten pekač in jo pečemo 10 do 12 minut, odvisno od debeline fileja. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice. Odstranimo in zavržemo kožo in morebitne koščice, nato ribje meso v skledi čim bolj pretlačimo z vilicami in pustimo, da se ohladi.

2

Česen pretisnemo skozi stiskalnik, mlado čebulo narežemo na tanke kolobarčke, koper drobno sesekljamo, limetino lupinico naribamo, sadež pa narežemo na krhlje za pokapanje in jih shranimo do takrat, ko bomo jed postregli. Ribo zmešamo z vsemi preostalimi sestavinami, skledo pokrijemo in maso za 1 uro postavimo v hladilnik, da se ohladi in učvrsti.

3

V veliki ponvi na srednji vročini segrejemo za 1 cm olja, da je vroče, a se ne kadi. Z desertno žličko zajemamo ribjo maso in jo polagamo v olje. Nič ne de, če ocvrtki niso enakomerno oblikovani. Cvremo jih 2 do 3 minute, nato jih obrnemo in cvremo še približno 1 minuto na drugi strani. S penovko jih poberemo iz olja in položimo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačami, da se razmastijo. Ponovimo s preostalo maso.

4

Sestavini za pomako zmešamo z malo mrzle vode, da mešanico razredčimo. Pokusimo, če sta nam okus in tekstura všeč, in postrežemo z ocvrtki ter krhlji limete.

Možna zamenjava

Če nimamo ostankov pireja, skuhamo in pretlačimo 500 g olupljenega krompirja mokaste sorte ter ga dobro ohladimo v hladilniku.

Priljubljeni recepti

Piščanec s hrenovo omako

Velikonočnemu zajtrku naj sledi velikonočno kosilo - s hrenovo omako, seveda.

Enostavno

Glaziran ananas s cimetovo skuto

Sladica naravnost za ljubitelje ananasa.

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.