
Kaj boste skuhali danes?
Ribji ocvrtki s čilijevo-medeno pomako
Še ena v vrsti odličnih idej, kako porabiti ostanke krompirjevega pireja. Nič naj ne gre v nič!
Ribji ocvrtki s čilijevo-medeno pomako
Še ena v vrsti odličnih idej, kako porabiti ostanke krompirjevega pireja. Nič naj ne gre v nič!

Sestavine
- 500 g trske ali filejev druge ribe s čvrstim belim mesom
- 500 g mrzlih ostankov krompirjevega pireja
- 4 stroki česna
- šopek mlade čebule
- majhen šopek kopra
- 1 bio limeta
- 1 žlička mlete kurkume
- 3 velika jajca
- 4 zvrhane žlice moke
- 1 žlička pecilnega praška
- velik ščep soli in popra
- rastlinsko olje za cvrenje
pomaka
- 2 žlici čilijeve omake
- 4 žlice medu

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 500 g trske ali filejev druge ribe s čvrstim belim mesom
- 500 g mrzlih ostankov krompirjevega pireja
- 4 stroki česna
- šopek mlade čebule
- majhen šopek kopra
- 1 bio limeta
- 1 žlička mlete kurkume
- 3 velika jajca
- 4 zvrhane žlice moke
- 1 žlička pecilnega praška
- velik ščep soli in popra
- rastlinsko olje za cvrenje
pomaka
- 2 žlici čilijeve omake
- 4 žlice medu
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Ribo položimo v oplasten pekač in jo pečemo 10 do 12 minut, odvisno od debeline fileja. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice. Odstranimo in zavržemo kožo in morebitne koščice, nato ribje meso v skledi čim bolj pretlačimo z vilicami in pustimo, da se ohladi.
Česen pretisnemo skozi stiskalnik, mlado čebulo narežemo na tanke kolobarčke, koper drobno sesekljamo, limetino lupinico naribamo, sadež pa narežemo na krhlje za pokapanje in jih shranimo do takrat, ko bomo jed postregli. Ribo zmešamo z vsemi preostalimi sestavinami, skledo pokrijemo in maso za 1 uro postavimo v hladilnik, da se ohladi in učvrsti.
V veliki ponvi na srednji vročini segrejemo za 1 cm olja, da je vroče, a se ne kadi. Z desertno žličko zajemamo ribjo maso in jo polagamo v olje. Nič ne de, če ocvrtki niso enakomerno oblikovani. Cvremo jih 2 do 3 minute, nato jih obrnemo in cvremo še približno 1 minuto na drugi strani. S penovko jih poberemo iz olja in položimo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačami, da se razmastijo. Ponovimo s preostalo maso.
Sestavini za pomako zmešamo z malo mrzle vode, da mešanico razredčimo. Pokusimo, če sta nam okus in tekstura všeč, in postrežemo z ocvrtki ter krhlji limete.
Možna zamenjava
Če nimamo ostankov pireja, skuhamo in pretlačimo 500 g olupljenega krompirja mokaste sorte ter ga dobro ohladimo v hladilniku.
Priljubljeni recepti
Jesenska čebulna juha z jabolki
Topla čebulna juha z jabolki bo pogrela mrzle jesenske večere.
Kocke iz ovsenih kosmičev s slivami in orehi
Za posladek, zajtrk ali malico – navdušijo tudi otroke!