
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 500 g očiščenih srednje velikih lignjev
- 2 žlički belega popra v zrnu
- 4 žličke grobe morske soli
- 100 g moke
- olje za cvrenje
čilijeva omaka
- 1 velik pečen čili
- 1 žlica svetlega sladkorja muskovado
- sok 1 limete
- 0,5 dl ribje omake

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 500 g očiščenih srednje velikih lignjev
- 2 žlički belega popra v zrnu
- 4 žličke grobe morske soli
- 100 g moke
- olje za cvrenje
čilijeva omaka
- 1 velik pečen čili
- 1 žlica svetlega sladkorja muskovado
- sok 1 limete
- 0,5 dl ribje omake
Postopek
Lignje razrežemo na velike kose in na površino vsakega kosa z nožem nežno naredimo vzorec križkraž, vendar pazimo, da mesa ne prerežemo do konca.
Omako naredimo tako, da damo pečen čili brez semen v terilnik (ali kuhinjski strojček) in ga stremo, dodamo sladkor in ponovno stremo, ob tem pa dodajamo sok limete in ribjo omako. Omako dobro premešamo in prihranimo.
Moko stresemo v veliko skledo. Poprova zrna in morsko sol stremo v terilniku in dodamo moki. Dobro premešamo in v začinjeno moko damo lignje. Pomokamo jih, da so z vseh strani obdani z moko. V voku ali globoki ponvi segrejemo olje.
Četrtino lignjev damo v dobro segreto olje in jih cvremo eno minuto. Lignji se zvijejo in postanejo hrustljavi. Poberemo jih iz olja in postavimo na kuhinjski papir, da se razmastijo. Takoj jih postrežemo s pripravljeno čilijevo omako.
Nasvet
Čili spečemo na zelo vročem žaru ali pa na plinskem kuhališču. S kovinskimi prijemalkami ga držimo nad plinom in pečemo le toliko, da lupina počrni. Pečenega položimo v plastično vrečko, in ko lupina odstopi, ga olupimo. Lahko spečemo tudi suh čili.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti